среда, фебруар 21, 2024

Kraljica Elizabeta II bi volela da vojvotkinja Kamila postane kraljica supruga

Slične objave

Podeli

London, 6. februara 2022. godine – Britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je da bi volela da vojvotkinja od Kornvola Kamila dobije titulu kraljice supruge kada njen sin i prestolonaslednik princ Čarls postane kralj.

Na proslavi 70. godišnjice ustoličenja, kraljica je izrazila “iskrenu želju” da Kamila bude označena kao kraljica supruga kada princ Čarls bude kralj. Kraljica supruga odnosi se na suprugu vladajućeg kralja i znači da bi njena buduća titula bila kraljica Kamila.

Ova izjava ukazuje da kraljica priprema budućnost posle svoje smrti i da visoko ceni Kamilu koja se udala za princa Čarlsa 2005. godine na civilnoj ceremoniji. Do sada je bilo prihvaćeno da Kamila (74), druga supruga princa Čarlsa (73), bude samo princeza supruga.

Britanska kraljica (95) slavi 70 godina na britanskom prestolu u turbulentan periodu sa optužbama za seksualno napastvovanje uperenim prema princu Andrewu.

Tradicionalno 6. februara kraljica provodi privatno na kraljevskom imanju u Sandrigamu.

U Parlamentu, premijer Boris Džonson (Johnson) je ove nedelje zahvalio Elizabeti Drugoj na njenoj “neumornoj” posvećenosti. Tokom vladavine kraljica Elizabeta Druga saradjivala je sa 14 britanskih premijera, a promenilo se i 14 predsednika SAD.