субота, јул 13, 2024

Godinu dana Ohridskog sporazuma: Veoma ograničen napredak

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. marta 2024. (Beta) – Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da su Srbija i Kosovo, godinu dana nakon Ohridskog sporazuma i uprkos velikoj podršci Evropske unije i međunarodne zajednice, postigli veoma ograničen napredak.

On je uoči sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije izjavio da očekuje da danas bude odobreno pet milijardi evra za pomoć Ukrajini, kao i da bude postignut politički dogovor o upravljanju ruskom imovinom zamrznutom zbog uvedenih sankcija.

Putem video linka obratiće se državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. “Nadam se da će konačno biti doneta politička odluka kako bismo povećali naše kapacitete za finansiranje odbrane Ukrajine”, naveo je Borel i najavio uvođenje paketa sankcija zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Prokomentarisao je da predsednički izbori u Rusiji nisu bili slobodni i fer, bez nadgledanja OEBS. “Ovi izbori su održani u represiji i zastrašivanju, kao i na okupiranim ukrajinskim teritorijama kršeći ukrajinski suverenitet”, naveo je on. Komentarišuci izraelski napad na Gazu, rekao je da je ona pre rata bila najveći zatvor na otvorenom, a da je danas to najveće groblje na otvorenom.