петак, јун 21, 2024

Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može da učestvuje na izborima dok je predsednik države

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 18. marta 2024. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima dok je na toj funkciji, objavio je danas Ustavni sud Hrvatske.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da je sa devet glasova za i dva protiv Ustavni sud zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima, niti da bude istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

Zoran Milanović (Foto: medjimurje.hr)

“To je nespojivo sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima i načelom podjele vlasti”, rekao je Šeparović o Milanovićevoj najavi da će biti na listi opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i njihov kandidat za premijera.

On je dodao da ukoliko predsednik želi da se kandiduje, mora odmah da podnese ostavku predsedniku Ustavnog suda i u tom slučaju menjao bi ga predsednik Sabora Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). U tom slučaju, ni Jandorković ne bi mogao da učestvuje na izborima, 17. aprila.

“Nadam se da će i predsjednik i SDP poštovati upozorenje Ustavnog suda. Šta ako ne budu… ne želim da prejudiciram”, rekao je Šeparović upitan o najavi Milanovića da će ostati kandidat za premijera SDP, bez obzira na odluku Ustavnog suda, ali da neće biti kandidat za poslanika na listi SDP.

Predsednik Ustavnog suda upozorio je da će se taj sud koristiti “svim ovlašćenjima, koja mogu da idu sve do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacionog postupka, pa nadalje, uključujući i odluku o raspisivanju izbora”.