среда, фебруар 28, 2024

Muzej žrtava genocida protiv obnove kuće Džafera Ibrahima Deve

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 6. februara 2022. godine (Beta) – Muzej žrtava genocida pozvao je danas na odustajanje od obnove kuće Džafera Ibrahima Deve u Кosovskoj Mitrovici, ocenivši da je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata i da taj postupak izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti.

U saopštenju Muzeja žrtava genocida ocenjeno je da posebno zabrinjava i uznemirava činjenica da se taj “sramotan i anticivilizacijski” postupak odvija pod okriljem UNDP, Evropske unije i takozvanog Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Prenamena tog objekta u regionalni centar za kulturne aktivnosti Kosovske Mitrovice, po navodima Muzeja žrtava genocida u najmanju ruku izaziva podozrenje nealbanskih zajednica u iskrenost projekta “Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije”.

“Čitav postupak predstavlja pokušaj zasnivanja procesa pomirenja među albanskom i drugim ne-albanskim zajednicama na činjenici da je za uzor skladnog, tolerantnog i mirnog međuetničkog života na Кosovu i Metohiji istaknuta osoba čija su dela tokom Drugog svetskog rata bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga među zajednicama i njihove društvene kohezije”, piše u saopštenju.

Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na Kosovu i Metohiji tokom 1944. godine nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, Muzej žrtava genocida navodi da je neprimerena odluka UNDP-a da podrži osnivanje i smeštanje regionalnog centra za kulturu u kući te osobe.