понедељак, април 22, 2024

Ković: Na Kosovu se desila izdaja i gaženje Ustava Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. februara 2024. (Beta) – Premijer Kosova Aljbin Kurti je ukidanjem dinara zaokružio finansijski suverenitet Kosova, a vlast i javnost u Srbiji “ostala je zatečena”, ocenili su u Beogradu učesnici današnje konferencije Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Slobodan Samardžić (Foto: portalforum.rs)

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić je u Pres centu UNS-a rekao da Kurti uvodi u igru teme koje nisu predvideli ni Brisel, ni Vašington i kojih nema ni u Briselskom, ni u Ohridskom sporazumu.

“Mi već nekoliko dana govorimo o akciji koju je započeo Kurti. Nas u Beogradu je to iznenadilo. Ko su ljudi s naše strane koji pariraju Kurtiju? Nema ih. Zanima me da li će ova vlast napraviti neki korak i parirati mu. Oni samo reaguju, a on nameće teme”, izjavio je Samardžić.

Ocenio je da je “sekundarno pitanje da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznati Kosovo, pošto ga se već odrekao”.

Miloš Ković (Foto: portalforum.rs)

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković je kazao da će stanovnici Kosova morati da otvore račune u kosovskim bankama da bi mogli da funkcionišu.

Ković je ocenio da su se desili “izdaja i gaženje Ustava Srbije”, ali da sve što se dešava proističe iz dogovora i obaveza koje su prihvatili Vučić i njegovi saradnici.

Profesor Medicinskog fakulteta u Prištini Aleksandar Ćorac je kazao da je bila blaga  reakcija vlasti u Beogradu, partija i naroda na ukidanje dinara na Kosovu i da je javno mnjenje u Srbiji “pospano”.

Aleksandar Ćorac (Foto: portalforum.rs)

Ocenio je da je “obaveza svakog rodoljuba da poruči međunarodnoj zajednici i srpskoj vlasti da srpski interesi na Kosovu postoje čak i ako svi Srbi budu proterani sa tog područja”.

Međunarodna zajednica je, po njegovim rečima, saveznik Aljbina Kurtija u sprovođenju nasilja nad Srbima.