недеља, мај 26, 2024

Kosovska šefica diplomatije: Dačić arhitekta genicida na Balkanu

Slične objave

Podeli

J. Diković

Donika Gervala, ministarka spoljnih poslova Kosova, kritikovala je učešće srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u ratovima koja se danas i sutra održava u Londonu.

Ona je Dačića opisala kao jednog od glavnih arhitekata genicida na zapadnom Baklanu, posebno u BiH i na Kosovu. Upitala je organizatore koji je smisao da Dačić govori na ovakvoj konferenciji.

„Bio je desna ruka Slobodna Miloševića od 1992. do 2000. godine“, podsetila je Gervala. Prisutni u sali su je podržali gromoglasnim aplauzom.

Podsetimo, na prethodnom panelu, Dačić je rekao da je posebno bolna i ozbiljna tema seksualno nasilje u ratovima, jer predstavlja kršenje ljudskih prava i naveo tri reči ključne reči – prevencija, kažnjavanje i edukacija.

„Za sistemsko suprostavljanje ovom zločinu potrebna nam je političa volja“, ukazao je, između ostalog, Dačić, koji je svojevremeno bio portparol Socijalističke partije Srbije (1992-2000), kada je režim lidera te stranke Slobodana Miloševića, činio strašne zločine tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

(Danas)