недеља, јул 21, 2024

Korać: Nije tačno da opozicija ne zna šta predstavlja francusko-nemački plan

Slične objave

Podeli

N1

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i psiholog Žarko Korać rekao je u Novom danu (https://n1info.rs/vesti/korac-analizira-najvaznije-vuciceve-poruke-izgubljene-u-moru-reci/) da je sednica Skupštine o Kosovu bila ruglo.

Ističe da su ton tome dale male ultranacionalističke partije, što su prihvatili poslanici vladajuće Srpske napredne stranke. Tome su doprineli, dodaje i predsednik parlamenta i predsednik Srbije. Napominje da su se, ipak, u moru vikanja, vređanjai dobacivanja, čule i neke suvisle poruke predsednika Aleksandra Vučića, za koje kaže da su se izgubile u moru reči.

„Mene je sramota da živim u zemlji gde se o ovako velikoj temi se na ovaka način razgovara. I onda nije čudno da dođu stranci i izdiktiraju ti rešenje, jer očigledno mi sami nismo u stanju da napravimo jednu ponudu“, istakao je Korać.

On ocenjuje da su dva dana sednice o Kosovu predstavljala srozavanje Skupštine na najniže grane, a da se u parlamentu čulo vikanje, vređanje, dobacivanje i skakanje. Jedan deo toga su, dodaje, provocirale male ultanacionalističke stranke.

Korać kaže da je tema Kosova i rešavanja kosovskog problema suviše velika i da se zbog toga u Skupštini moralo reći nešto suvislo, a građanima objasni šta se zbiva, koja je cena prihvatanja, a koja neprihvatanja sporazuma.

Dodaje da je neozbiljnost rasprave postojala na svim stranama, ali da je predsednik Srbije ipak povremeno rekao nešto smisleno.

„Vučić je govorio da je nezrelo govoriti o Kosovu kao ‚Kosovo je srce Srbije‘, ali šta je cena nerešavanja tog problema. To je nekoliko puta rekao i to je suština cele priče, mora se doneti neka odluka“, ukazao je Korać.

On ocenjuje da je skupštinska sednica bila početak pripreme naše javnosti za rešenje, a da je u svemu tome jedna stvar izašla dobra za Vučića, a to je što je Zapadu pokazao šta je alternativa njegovoj vlasti i da je ta alternativa još gora.

Korać kaže da najveći dreo opozicije „trči trku za vlast sa desne nacionalne strane“.

„Oni bi da prestignu Vučića s te strane i kad stignu na cilj da kažu mi smo pravi nacionalnosti. Trebalo bi dati jedan razumen odgovor“, kazao je gost Novog dana.

Ističe da nije tačno to što opozicija govori da ne zna šta predstavlja francusko-nemački plan za Kosovo i da je sam Vučić potvrdio da je 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti tačno.

„Na stranu kako Vučić govori i postane ličan, ali on na momente govori o svemu tome. On je govorio šta će pokušati Srbija, da će pokušati da spreči članstvo… On je nagovestio tačke u sporazumu koje su sporne za Srbiju. Ali ako vrlo pažljivo gledate šta je rekao, možete prepoznati poruke koje je uputio javnosti – da smo izloženi jakom pritisku i da priđemo pregovorima na osnovu toga. Nigde ne kaže da je to sveto pismo koje ne može da se menja“, ukazao je Korać.