уторак, мај 28, 2024

Katalin Novak: Liberalizacija viza za Kosovo

Slične objave

Podeli

Predsednica Madjarske Katalin Novak je danas u Prištini izjavila da se za mir i bezbednost u svetu mora raditi i u regionu zapadnog Balkana i izrazila želju da se podrži članstvo Kosova u EU i liberalizacija viza.

“Mi smo bili za ukidanje viza i želimo da se one što pre ukinu. Možete računati na nas za ukidanje viza. Podržavamo proces integracije u Evroatlantski savez zapadnog Balkana”, rekla je ona.

Novak je rekla da je to veoma važna prilika da mađarski vojnici služe na Kosovu. Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, Novak je rekla da se on treba nastaviti i da je veoma važno da se pronađe zajednički jezik.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da Kosovo ima viziju i da radi za članstvo u međunarodnim organizacijama i da je Mađarska pomogla Kosovu u mnogim procesima, a zahvalila se i na stipendijama koje se nude studentima. Osmani je rekla da očekuje podršku Mađarske kako bi se Kosovo “svrstalo među evropske zemlje, gde mu je i mesto”.

“Želim da vam se zahvalim što je Mađarska kontinuirano podržavala liberalizaciju viza. Podstičem vas da nas i dalje podržavate. Krajnje je vreme da EU održi reč. Članstvo Kosova u Savetu Evrope je u interesu svih naših gradjana”, rekla je Osmani. (Beta)