недеља, мај 26, 2024

Kako je jedno dupe postalo obraz

Slične objave

Podeli

Anita Beretić

Ima onaj izraz – Reći ću ti sve u lice.

To je potpuno  odmerena, kulturna i poželjna aktivnost između (barem) dvoje ljudi. Lepo sednu, volja im i stajati, hodati ili kako god, te lepo jedno drugom kažu sve što misle da nije u redu, da im smeta, vređa ih ili povređuje. Možda i plaši. Onda opet barem jednom od njih, obraz pocrveni, spuste pogled, verovatno i srce jače zakuca.

Preduslov za tu vrstu „obračuna“ je imati obraz na licu. I imati obraza u širem značenju reči.

U zemlji  Srbiji koja hoće da bude država prava, pravde i slobode, uporno deklarativno, a još upornije – šalili smo se – ni anatomija (neka mi oproste lekari na laičkom tumačenju) nije ista.

Tamo gde treba da je srce, obično je usađeno kukavičje jaje. Na mestu glave udobno se smestila tikva, može i bundeva, koju moji prijatelji iz Kikinde s ponosom zovu ludaja. Eto slučajne sličnosti.

Umesto kičme čiji je prvenstveni zadatak da nas drži uspravno i postojano, proteže se amorfna masa, nalik ljigavoj glisti čija moć savijanja je beskonačna i zavisi prvenstveno od naredbe „s vrha“. Iz vrhovne ludaje.

Stomak nam služi za utovar proizvoda na akciji, kojih još ima na rafovima, a ne za prirodni rezervoar energije koja nam daje fizičku i duhovnu snagu i zdravlje.

Testisi – šuplji orasi, samo krhka ljuska. Umesto krvi – sveta vodica iz zrenjaninskog vodovoda, osvećena na nekoj od litija. Mozak nije poznat kao organ u čestoj upotrebi na ovim prostorima, pa je slobodno mogao biti zamenjen šakom slame.

Dupe je nezamenjivo. Uvek pozadi i dole, i uvek sa istom namenom.

Život nas često nadigra u našim željama i očekivanjima, pa tako i ovih dana, tu želju da nešto, bar nešto u našoj zemlji zaliči na slobodu i pravdu, potpuno neočekivano, a istovremeno tako lekovito, jedan šut u dupe postao je simbol otpora onima čiji organi još podležu naučnoj anatomiji, a ne mom lupetanju ovde.

I ne radi se, da se razumemo, o običnom dupetu. To je Uvaženo Dupe koje je postalo Obraz sramote Srbije. To je Obraz/Dupe koje truje građanke i građane godinama, koje je nebrojeni put pretilo, vređalo, zastrašivalo, pozivalo na linč, lagalo, ismevalo ljudske tragedije nastale ohološću ovog režima, rečju – trovalo.

E, pošto takva kreatura i nema obraza, prirodno je da umesto onog – šamarom ću te, što podrazumeva imanje obraza, prirodno je da dobije – nogom u dupe. To je umesto obraza takvih tvorevina ljudskog roda.

Zlatna je noga naše građanke čija anatomija je u potpunom skladu sa naukom. Naročito kičma, srce i mozak. I testisi, u prenesenom značenju.

Čujem još da se hiljadito istorijsko obraćanje odlaže za desetak dana.

O, tugo…

Valja vidati junačke rane svom pulenu.