петак, јул 19, 2024

Julian Assange (još) nije izručen

Slične objave

Podeli

Britanski Vrhovni sud sastavljen od dvoje sudija donio je odluku kojom se odlaže izručenje Juliana Assanga Sjedinjenim Američkim Državama. Victoria Sharp i Jeremy Johnson traže od Amerikanaca da primijene odredbe o zaštiti prava optuženih iz Prvog Amandmana i Ustava SAD-a, kao da je Assange njihov državljanin a ne Australije, koje garantuju slobodu govora. Isto tako sud u Londonu odlučio je da se SAD izjasne da osnivaču Wikileaksa neće biti izrečena smrtna kazna, koja mu po optužnici prijeti ako bude izručen.

Assange je optužen 2010.godine za odavanje službenih i vojnih podataka SAD, posebno u zločinima američke vojske u Iraku i Avganistanu na svom čuvenom portalu i sedam godina je proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon čega su ga britanske vlasti zatvorile u najčuvaniji zatvor u kojem se oženio i postao otac dvojice sinova.

Njegova supruga Stella odluku britanskog suda pratila je uživo kao i velika grupa pristalica zatočenog Australca i poslije objave odluke izjavila da nema druge riječi osim da je zapanjena.

Britanski sud čeka odgovor američkih kolega do 3 maja kao konačan datum za donošenje presude. Ako Amerikanci pozitivno odgovore Assangu će biti omogućeno pravo na sudski postupak u punom kapacitetu.

Šta će se dešavati ako u London ne stigne odgovor na zahtjev do zakazanog roka nije precizirano.

V. V.