петак, јул 12, 2024

Šolc: Želimo brz ulazak zapadnog Balkana u EU, ali to nije geopolitički proces

Slične objave

Podeli

BRDO KOD KRANJA, 27. marta 2024. (Beta) – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Sloveniji da se snažno zalaže da se ubrza proces ulaska zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU), ali da svi koji se nadaju članstvu u EU moraju biti svesni da to nije geopolitička odluka, nego proces koji je vezan za konkretne reformske korake.

“Sećamo se, pre više od 20 godina u Solunu državama Zapadnoig Balkana je stavljeno u izgled članstvo u EU, a nismo baš stigli jako daleko. Zato je važno što je sada stvoren novi zamah i da postignemo napredak u brojnim pitanjima koja se nameću”, rekao je Šolc sinoć na konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom.

Šolc je pojasnio da se to odnosi na rešavanje biltateralnih konflikata, koji predstavljaju prepreku, navodi se u transkriputu konferencije koji je objavljen na sajtu kancelara.

“To važi, na primer, za pitanje kako da unesemo živost u proces sa Severnom Makedonijom, i da ga ne koče sporenja zemalja članica. To važi za pitanje Srbija-Kosovo, i to naravno važi i za pitanje kako dalje sa Bosnom i Hercegovinom”, pojasnio je Šolc.

Zato je, kako je rekao, veoma zahvalan za početak pregovora sa BiH i što se sada ide tim putem statusa kandidata i svim mogućnostima koje taj status sa sobom nosi.

Dodao je da EU sada neće samo stajati kao posmatrač sa strane, nego će sasvim konkretno pokušati da postigne da se u BiH i napreduje sa neophodnim reformama.

“Jer za sve koji se nadaju članstvu u EU, važi da to nije proces odlučivanja zasnovan na geopolitici, nego proces koji je je uvek povezan i sa tim da postoje konkretni reformski koraci. To važi za zemlje Zapadnog Balkana, i to važi sasvim konkretno i za Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju. I svi ćemo pomoći da se u tome što brže napreduje”, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je ocenio i da se Berlinski proces, koji je osnovala njegova prethodnica Angela Merkel, potvrdio kao insrtrument jačanja konkretne saradnje na Zapadnom Balkanu, i dodao da će ta saradnja biti i intenzivirana da bi se na celom Zapadnom Balkanu postigao napredak u pitanjima koja su zacrtana.

Slovenački premijer Robert Golob zahvalio je Šolcu što je “imao sluha i pomogao nam u proboju na Evropskom savetu kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan”.

“Mislim da je kancelar odmah uvideo koliko je važno da i te države postanu članice EU, dakle da se sve države Zapadnog Balkana nađu na putu za Evropu”, rekao je Golob.

“I prilikom ubeđivanja drugih držabva u Evropskom savetu, i onih država koje su bile skeptične, kancelar je odigrao važnu ulogu, i zbog toga svi mi na Zapadnom Balkanu treba da mu budemo zahvalni”, rekao je Golob, a preneo kabinet nemačkog kancelara.

Golob je naglasio da je Šolcova zvanična poseta 26. marta prva poseta nekog nemačkog kancelara Sloveniji u poslednjih 13 godina.