субота, јул 13, 2024

Zafranoviću nagrada za životno delo na otvaranju 71. Martovskog festivala

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. mart 2024. Filmskom reditelju Lordanu Zafranoviću sinoć je na otvaranju 71. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, uručena nagrada za životno delo, koju je posvetio svim svojim „živim i mrtvim“ filmskim saradnicima.

Foto: portalforum.rs

„Film je kolektivna umetnost, bez njih ne bi postojao nijedan film. Imao sam priliku da radim sa entuzijastima, sa njihovom energijom, voljom da se prkosi i udari snažno u oko sve one koji nas muče i doveli su nas do nekog gađenja, zla. Njima posvećujem nagradu“, rekao je Zafranović, dodajući da je radom “na kratkom metru” sticao znanja i iskustva za ono što je kasnije radio na više od 100 filmova.

Foto: portalforum.rs

“Slavni reditelj je rekao da ne zna gde se nalazi jer “tamo gdje snimam tu i živim”, ističući da su za filmske radnike festivali – praznici filma. “Šezdeset godina sam ovdje, braneći svoje mišljenje i svoju estetiku”, rekao je Zafranović naglašavajući svoju vezu sa ovim festivalom.

Foto: portalforum.rs

„Istorija filma je istorija našeg postojanja. Prošli smo strahovit period, a to je film registrirao i utisnuo energiju koja će ostati generacijama iza nas. Jer, film ostaje. Zato je naša odgovornost strahovito važna, prije svega u tome da govorimo istinu“, poručio je Zafranović.

Na Festivalu će tokom pet dana u takmičarskom programu biti prikazano 98 ostvarenja.