уторак, мај 28, 2024

Još jedan Šapićev miljenik, ratni zločinac

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Imenovanje Svetozara Andrića na funkciju člana gradskog veća Grada Beograda je kao lakmus – pokazatelj stanja srpskog društva i politike akutelnog režima, posebno gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Moramo se podsetiti, Andrića je za načelnika štaba drinskog korpusa od 14. jula 1995. godine postavio Radovan Karadžić, jer je dan ranije sa te funkcije unapredio generala Radislava Krstića u komandanta Drinskog korpusa.

General Krstić je 2004. godine osuđen za genocid u Srebrenici. Andrić je bio svedok odbrane Ratka Mladića. Ostaće upamćen po ciničnoj izjavi da je osnovao logor Sušica kao azil za spašavanje Bošnjaka, koji su u taj logor dolazili dobrovoljno.

Naredbu o osnivanju logora (31. maja 1992. godine ) potpisao je lično Svetozar Andrić (u to vreme major VRS). Naaredba je zanimljiva zbog toga što u njoj stoji da je zabranjeno samoinicijativno ubijanje logoraša. To znači da niko od 1.600 ubijenih u tom logoru nije ubijen samoinicijativno. Ostaje da tužilaštvo za ratne zločine utvrdi, a trebaće im godine, po čijem nalogu su ubijani ljudi ili uz čiju dozvolu.

Znajući ga, logično je pretpostaviti da će Andrić reći da su se dobrovoljni logoraši dobrovoljno samoubijali, jer to objašnjenje odgovara i našem tužilaštvu za ratne zločine. Drinski korpus je ključna vojna jedinica u realizaciji plana ,,Krivaja“ kojim su rukovodili Ratko Mladić i Radislav Krstić koji su, obojica, osuđeni za genocid.

Načelnik štaba bio je jedno vreme Krstić, a jedno vreme Andrić, što ga verovatno kvalifikuje, kao kadar SNS za najviše funkcije, a moguće je i da je izvorni kadar Šapićevog SPASA znajući koliko je fasciniran Veselinom Šljivančaninom i sa kakvim je vedetama osnovao svoju tadašnju stranku. Tu su Ratko Dmitrović, Marina Raguš, Vladan Glišić

Rekao bih da je SPAS od početka bio to SRS krilo SNS-a obzirom da je poslednja dva mandata Šapić na mestu predsednika opštine Novi Beograd funkciju obavljao u koaliciji sa Vojislavom Šešeljem.

Neformalna rehabilitacija osumnjičenih za ratne zločine i njihovo imenovanje na funkcije traje već godinama. Po povratku iz Haga general Lazarević, pravosnažno osuđen za ratne zločine na Kosovu, drži predavanja na Vojnoj akademiji i uživa počasti ministra spoljnih poslova i ministra vojnog.

Takođe, svakodnevno se na režimskim tv kanalima intervjuišu osuđeni ratni zločinci kao i osumnjičeni za ratne zločine. Formalno pravna rehabilitacija ratnih zločinaca koja ide preko pravosuđa je sastavni deo revizije istorije koju ova vlast postepeno, ali drsko i bezobzirno svakodnevno vrši.

Predsednik Vučić voli da se poziva na Vebera kao socijološki autoritet, čija teorija se zasniva na pojmu idealnog tipa. Da li je po toj definiciji birao Šapića? Da li je po toj definiciji Šapić izabrao Andrića? Da li je Andrić idealni tip za gradskog funkcionera? Rođen u Kalesiji, major VRS, a preko tridesetog komandnog centra kojim je srpska vojska upravljalja vojskom Republike Srpske uspeo je da dođe do čina generala.

Da li iko u Srbiji veruje da na ovakv način možemo da postanemo članica EU? Posebnu odgovornost za deblokadu evropskog puta snose pro EU opozicione stranke i organizacije koje su u gradskom i Parlamentu Srbije. Njihovi poslanici ne smeju da ćute o ovim suštinskim skandalima Vučić/Šapićeve vlasti.

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF). Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.