четвртак, јул 25, 2024

Jedanaesti festival „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu od 27. do 29. juna

Slične objave

Podeli

Ovogodišnji festival „Mirdita, dobar dan” u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Srbija), Građanskih inicijativa (Srbija), i organizacije Integra (Kosovo), predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene, ali i pokretanja važnih pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova. Ceo program festivala dostupan je na sajtu.

„Mirdita, Dobar dan” je jedinstvena platforma za kulturnu razmenu, kao i dijalog o važnim pitanjima koja se izbegavaju i zanemaruju. Kulturna razmena je moćan alat za promovisanje pomirenja i održivog mira, kao i premošćivanje jaza između dveju kultura i pozivamo sve da nam se u tome pridruže, rekla je Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Foto: inicvijativa mladih za ljudska prava

Festival će biti svečano otvoren predstavom „Otac i otac” kosovoskog dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija, u četvrtak, 27. juna u 19:30 časova u „Dorćol Platzu”.

Debatni program festivala biće posvećen pitanjima kulturne razmene između Srbije i Kosova, konkretnije, zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj, i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem. Prva debata pod nazivom „Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije“ održaće se u petak, 28. juna u 17:00 časova u ”Prostoru Miljenko Dereta” (Dobračina 55). Ovaj razgovor biće fokusiran na pitanja različitih zabrana sa kojima se suočavaju umetnici, mislioci, i kulturni radnici. Zabrane koje se odnose na ekonomiju, ali i akademsku i kulturnu saradnju i razmenu predstavljaju prepreku interkulturalnoj razmeni, pa samim tim i prepreku normalizaciji odnosa dva društva. Druga debata, koja će ujedno biti i promocija knjige „Zapisi crva Smolinskog“ mladog kosovskog književnika Azema Delijua, odnosiće se na pitanje suočavanja sa ratnim bremenom/nasleđem, kao i implikacijama koje ono danas ima na odnose između Kosova i Srbije.

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala nalazi se i film „Vera sanja more” kosovske autorke Kaltrine Krasnići koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i beogradskoj „Slobodnoj zoni”. Projekcija filma desiće se u prostoru „Koska Bar” (Dobračina 59) u subotu, 29. juna u 19:30 časova.

Koncert popularnog kosovskog benda „La Fazani” biće održan u „Elektropioniru” (Cetinjska 15) u petak, 28. juna u 21:00 čas. Bend koji predvodi harizmatični Arber Salihu pobednik je prošlogodišnjeg takmičenja za izbor kosovskog predstavnika na Evroviziji, na koju Kosovo još nije primljeno kao učesnik. Istog dana, desiće se i otvaranje izložbe vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl. Izložba će biti otvorena u 19:00 časova u „Endžio Habu” (Dobračina 4). Ermirini radovi nose jasne političke poruke poigravajući se sa tematikom poljupca kao izraza koji nikada nije neutralan.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Ovogodišnje, jedanaesto po redu izdanje festivala „Mirdita, Dobar dan”, organizuje se uz podršku Evropske unije i Rokfeler Fondacije.