субота, јул 20, 2024

Australija: Neoustaše osuđene u Sidneju

Slične objave

Podeli

SIDNEJ, 13. jun 2024. – U Okružnom sudu u sidnejskom naselju Paramata, poslije tri sata suđenja, sudija Joe Boulos, donio je osuđujuću presudu protiv tri Hrvata, Dominika Siebena (25), Nikole Marka Gašparovića (46) i Marjana Lisice (45), koji su 1.oktobra 2022.godine, na fudbalskoj utakmici finala kupa Australije između F.K. Mc Arthura i FK Sydney United 58, snimljeni kako pozdravljaju nacističkim pokretom, dizanjem desne ruke. Kazna za slavljenje nacističkih simbola iznosi do 12 mjeseci zatvora, a nije rečeno kada će im se odrediti kazna. Sudija je svoj trojici izrekao I novčanu kaznu od $500.

Ranije, Fudbalska federacija Australije zabranila je Siebenu i Gašparoviću doživotno gledanje utakmica na stadionima u Australiji, a Lisici 12 mjeseci.

Sieben je imao hrvatsku vaterpolo kapicu i zastavu oko sebe, a Lisica je na utakmicu došao u kamuflažnom odijelu.

Sva trojica su se branila ističući da se osjećaju Hrvatima a ne Australcima, da su ponosni na protekli rat za slobodu i da nacistički pozdrav nije njemački nego autentično ustaški,odnosno patriotsko hrvatski i u kojem oni ne vide ništa uvredljivo za bilo koga.

Sudija nije uvažio obranu Siebena koji je rekao da nije znao da je dizanje desne ruke nacistički pozdrav I poručio mu da kao mladi čovjek mora to znati jer se u Australiji u obrazovnom sistemu uči o drugom svjetskom ratu i zločinima nacifašista u koje pripada i ondašnja NDH. Osuđeni se ranije nisu poznavali iako su kako su rekli, obilazili hrvatske klubove u Sidneju.

Naci simboli poredstavljaju mržnju, neizlječivi rasizam, genocid  ideologiju mržnje, zaključio je sudija Boulos.

V. V.

 

 

ReplyForward