понедељак, мај 27, 2024

Janjić: Oslabljena pregovaračka pozicija Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. novembra 2022. – Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da nenajavljeni povratak Srpske liste u Skupštinu Kosova govori da je oslabljena pregovaračka pozicija Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanju krize na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je Vučić odlučio da Srpsku listu vratiu kosovske institucije kako bi se odložili lokalni izbori na severu Kosova zakazani za 18. decembar.

“Vučić je shvatio da njegovi potezi u poslednjih desetak dana, kada je u pitanju napuštanje kosovskih institucija kao i dizanje tenzija pričama o dronovima, nisu urodili plodom. On je u razgovorima s predstavnicima zemalja Kvinte prihvatio da vrati Srbe u kosovske institucije, a da se zauzvrat odlože lokalni izbori u opštinama na severu Kosova i da se odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila”, ocenio je Janjić.

Srpska lista ide na glasanje Foto: FoNet/Kosovoonline

Po njegovim rečima, povratak Srpske liste u kosovske institucije biće prilika i da se ta stranka “očisti odi kadrova” čijim su radom bili nezadovoljni srpski narod i međunarodna zajednica. Dodao je da predstoji “razlaganje” Srpske liste i da će njihovi predstavnici izaći na lokalne izbore.

Janjić smatra da će se Srpska lista vratiti i u Vladu Kosova, “što će biti veliki šamar svemu onome što je Vučić radio i govorio u poslednjih mesec dana”. “Vučić nije uspeo da napravi institucionalni vakuum na Kosovu. Sada mora da vraća Srbe u institucije da bi izbegao lokalne izbore na severu”, smatra Janjić.

Beograd “pucao topom na komarce”.

“Reakcija na provokaciju Aljbina Kurtija o meri reciprociteta kada su u pitanju registarske tablice je bila žestoka. Beograd je izvukao Srbe iz svih kosovskih institucija, pa čak i iz policije. Očigledno je da su članice Kvinte izvršile pritisak na Kurtija da odloži sprovodjenje odluka na severu Kosova, a na Vučića da vrati Srbe u institucije”, kazao je Janjić.

Po njegovim rečima, jedina dobra vest s Kosova je to što u ovom trenutku nijedna strana nema snage da izazove nemire. “Loša vest je da je pregovarački integritet Srbije, nakon odluke o napuštanju institucija, opao”, zaključio je Dušan Janjić.

Novi poslanici Srpske liste položili su danas zakletvu u Skupštini Kosova. To je deset kandidata koje je nedavno predložila Centralna izborna komisija (CIK). Bivšeg poslanika Slavka Simića zamenio je Milan Kostić, Igora Simića – Zoran Maksimović, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović.

Polaganje zakletve (Foto: Printskrin, Tviter – RTK)

Poslanika Branislava Nikolića zamenio je Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić. Bivšu poslanicu Draganu Antonijević zamenio je Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Prethodni poslanici Srpske liste su kosovskoj Skupštini 7. novembra vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji vozila na severu.