среда, мај 29, 2024

Jakšić: Vučić je izgubio kredibilitet

Slične objave

Podeli

Boško Jakšić (Foto: portalforum.rs)

BEOGRAD, 9. juna 2023. (Beta) – Politički komentator Boško Jakšić izjavio je danas da je Aleksandar Vučić kao predsednik države izgubio kredibilitet u domaćoj opozicionoj javnosti, a da ga Zapad drži zbog rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Jakšić je agenciji Beta kazao da s Vučićem ne želi niko da razgovara od opozicionih političkih faktora. “Vučićevi pozivi na dijalog su zakasneli i neozbiljni. On u prvoj rečenici poziva na razgovore o zajedništvu i jedinstvu, a već u sledećoj rečenici političke oponente naziva najgorim mogućim imenima. U Srbiji je odavno stvorena atmosfera u kojoj ne postoje uslovi za dijalog vlasti i opozicije”, ocenio je on.

Dodao je da je nemoguće voditi dijalog s osobom koja izgrađuje sopstveni kult ličnosti. “Kult ličnosti nema nikakve veze sa zajedništvom i jedinstvom, sem u slučaju da se radi o diktaturi. S Vučićem nema razgovora, on je izgubio kredibilitet u domaćoj opozicionoj javnosti i sada pokušava tehnikom ‘vrludanja’ da se izmesti u tzv. Narodni pokret za državu kako bi iza sebe ostavio korumpirane članove SNS-a i SPS-a”, rekao je Jakšić.

Na pitanje da li će Vučić, kao predsednik države, povratiti kredibilitet s formiranjem Narodnog pokreta za državu, Jakšić je kazao da Vučiću više nema pomoći. “Formiranje tog pokreta je providan manevar koji će okupiti jedan deo sveta, opet pod njegovom kontrolom, ali opštem dijalogu koji je Srbiji više nego neophodan to neće pomoći. Vučić je izgubio poverenje naroda i sada se suočio s rezultatima svog rada”, istakao je Jakšić.

Na pitanje kako će se pad Vučićevog kredibiliteta odraziti na njegovu poziciju u pregovorima s međunarodnim posrednicima, Jakšić je rekao da Zapad drži Vučića samo zbog Kosova i Metohije. “Zapad i dalje prihvata Vučića kao legitimnog partnera u razgovorima oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Vučić je Zapadu potreban da obavi zadatak zbog kojeg je svojevremo projektovan i koji je obećao da će da ispuni. Zapad smatra da je Vučić obavezan da im realizuje ono što je obećao po pitanju Kosova”, ocenio je komentator.

Dodao je da Zapad podržava Vučića i zbog nemoći da po pitanju Kosova pronađe adekvatne saradnike u opozicionom korpusu. “Kosovo je sada najveći politički štit vladavini Aleksandra Vučića”, zaključio je Jakšić.