среда, април 17, 2024

Ambasada Malteškog reda: Posvećenost humanitarnim vrednostima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. juna 2023. – Ova godina ima poseban značaj za Malteški red, s obzirom da je Generalni kapitul nedavno izabrao novog Velikog majstora, Fra Džona Danlapa, koji će nas voditi narednih deset godina. Takođe smo uspostavili i novi Suvereni savet, što predstavlja značajan korak u našem organizacionom putovanju, rekao je večeras ambasador Malteškog reda u Srbiji, NJ. E. Alberto di Luka.

Foto: portalforum.rs

Na svečanosti u ambasadi Malteškog reda bili su ministri u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov i Edin Đerlek, preosvećeni monsinjor Santo GANGEMI (Nuncije), preosvećeni monsinjor dr Ladislav Nemet, ambasadori, poštovani  predstavnici diplomatskog kora, predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i drugi gosti.

Foto: portalforum.rs

“Danas sa velikom radošću i zadovoljstvom stojim pred vama i srdačno se zahvaljujem na vašem cenjenom prisustvu na ovom važnom događaju. Sa najdubljim poštovanjem izražavam svoju zahvalnost ministrima Vlade Srbije, gospodinu Žigmanovu i gospodinu Đerleku, za njihovu posvećenost i predanost službi ove zemlje. Ponosno ističem da veza između Srbije i Malteškog reda nastavlja da cveta, čvrsto utemeljena na našoj zajedničkoj posvećenosti humanitarnim vrednostima.

Foto: portalforum.rs

Takođe želim da izrazim duboku zahvalnost Apostolskom nunciju, monsinjor Santu GANGEMI, i Beogradskom nadbiskupu monsinjor Ladislavu Nemetu, što su svojim cenjenim prisustvom uveličali ovaj događaj. Vaše prisustvo je potvrda dobrih veza između katoličke crkve i Malteškog reda.

Foto: portalforum.rs

Takođe želim da se posebno zahvalim brojnim akreditovanim ambasadorima i diplomatskim predstavnicima koji su ovde danas  prisutni. Kroz vaš neumorni rad, odigrali ste ključnu ulogu u jačanju veza između nacija, promovisanju međusobnog razumevanja i podršci međunarodnoj saradnji utemeljenoj na principima mira i pravde. Želim da iskoristim ovu priliku da vas obavestim o važnoj inicijativi koja se održava sutra, rekao je Di Luka.

Foto: portalforum.rs

Prisustvovaću otvaranju sportskog objekta u Baču, koji će biti velikodušno doniran lokalnoj crkvi i Hrvatskom nacionalnom vijeću. Ovaj izuzetan projekat simbolizuje našu trajnu posvećenost humanitarnim ciljevima i našu predanost unapređenju lokalnih zajednica. Ova donacija ne samo da podržava razvoj sportskih aktivnosti u regionu, već takođe simbolizuje duh prijateljstva i saradnje između Malteškog reda i Srbije.

Foto: portalforum.rs

Takođe, sa osećajem zahvalnosti i razmišljanja, najavljujem završetak svog mandata u ovoj divnoj zemlji koju sam naučio da cenim i volim. Kada napustim Beograd, vaše prisustvo večeras će zauvek ostati urezano u mom sećanju. Vaše prisustvo simbolizuje vrednosti jedinstva, saradnje i prijateljstva koje postoje između naših nacija. Suvereni Malteški red će, kao što to čini već gotovo 1.000 godina, neprestano raditi na promovisanju mira, solidarnosti i humanitarne pomoći širom sveta.

D. B.