понедељак, јул 22, 2024

Jakšić o Otvorenom Balkanu: Malo učinjeno, region u lošim odnosima

Slične objave

Podeli

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je Otvoreni Balkan plemenita ideja integracija, ali da je do sada malo toga učinjeno.

Jakšić podseća da ta ideja počiva na četiri velike evropske slobode – kretanju kapitala, robe, usluga i ljudi.

„I to lepo zvuči. Međutim, čuli smo da je malo toga učinjeno, jedino konkretno je da su omnogućili građanima da se kreću s ličnim kartama, a to baš i nije neki preterani doprinos. Nije pomenuta želja da se inicijativi pridruže i oni koji sada ne žele da uđu. To je simptomatično“, smatra Jakšić.

On kaže da se inicijativa za formiranje Otvorenog Balkana pripisuje SAD i dodaje da je bivša administracija insistirala na ekonomskim vezama.

„Tu ništa nije napravljeno, prošla je godina od Vašingtonskog sporazuma, ali od realziacije ništa. Ovde je više bitna politička dimenzija, kada pogledamo Zapad – Amerikanci podržavaju Otvoreni Balkan, Evropljani ga učtivo podržavaju, ali kada je Merkel bila na turneji, ona je rekla da smatra da je to određena vrsta opstrukcije Balkanskom procesu, koji insistira da svi aspiranti u EU zaejdnički rade, a ne njih troje, četvoro ili petoro“, rekao je Jakšić.

Jedna od zamerki je da postoji veliki stepen preklapanja, dodaje spoljnopolitički komentator i naglašava da inicijative koje pokreće Otvoreni Balkan već postoje.

„Zašto se udvojava i troši nepotrebna energija na dva koloseka? Evropske inicijative imaju veći potencijal da uspeju, njihova finansijska osnova je jača od Otvorenog Balkana, koja počiva na apelima I željama, ali tu nema investicija koje bi pomogle brže ekonomske integracije“, dodaje Jakšić.

Kako kaže, bez obzira na promenu administracije, SAD nemaju nameru da se ekonomski povuku iz regiona. Pošto predstoji koordinacija pokreta Vašingtona i Brisela, treba videti kakvo će mesto naći Otvoreni Balkan, poručuje.

„Samit je sazvan u lošem vremenu, ne pamtimo da je region bio u ovako lošim odnosima. Kriza u Makedoniji, u Crnoj Gori, haos u Bih koji izaziva Dodik, čak i među zemljama članicama inicijative, česte su optužbe da Rama hoće da pravi „veliku Albaniju“, po čitavom poligonu imate tenzičnu situaciju i u takvom ambijentu razgovarati o lepim dogovrima je dobrodošlo, ali je previse međusobnog nepoverenja“, smatra Jakšić.

Kada su u pitanju oni koji ne žele da se pridruže Otvorenom Balkanu, Jakšić navodi da je premijer Kosova Aljbin Kurti protiv i da je jedina mogućnost da promeni stav da ga Amerikanci primoraju.

„Crna Gora je saopštila da to smatra suvišnom inicijativom, jer već postoje procesi integracija. Crna Gora je najviše odmakla ka EU i ne želi da rasipa svoju snagu na neki process. BiH je priča za sebe, jer RS naravno da sledi Beograd, ali ne uspeva da promoviše saglasnost na državnom nivou zbog istih sumnji u Sarajevu kao i u Podgorici. Ne verujem da će pristupiti Otvorenom Balkanu, a onda on nema potencijala kako je zamišljen da bude“, dodaje Jakšić.