понедељак, јул 22, 2024

Ana, skloni se, bre!

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Ako vam se čini da je Ana Brnabić već desetak godina srpska premijerka grdno se varate. Ona tu funkciju obnaša tek godinu dana i ne brinite ostaće ta figura još dugo na vladičanskoj šamli. Njen nekidanji (2. novembra) raport/izvješće o godinici gazdovanja Srbijom je klasična samohvala prema kojoj treba da izrazimo divljenje, ali ne zato što ga zaslužuje nego što je imala obraza da to izrazi.

Ona je zadovoljna radom Vlade u prvih godinu dana. Pobogu, ženo(!) čime si zadovoljna?! Veli da su dobri rezultati postignuti uprkos brojnim izazovima koji se – obratite pažnju – odnose na pandemiju korona virusa, energetsku krizu i neprestane provokacije i napade na Srbe sa Kosova i Metohije.

Ali, žilava je Ana. I uporna. Uprkos ovim izazovima ja sam, kaže, zadovoljna rezultatima i mislim da i građani treba da budu. Nije valjda!? Gospođa premijerka kaže da je Srbija sačuvala ekonomsku stabilnost, radna mesta i čak povećala zaposlenost. Povećan je priliv stranih investicija, imamo rast plata i penzija, nastavili smo da radimo infrastrukturne projekte i započeli neke nove. Ništa od navedenog nije tačno.

Premijerka je drčna. Veli da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih i da su to potvrdile sve relevantne strane institucije. Kakve strane institucije, ženo božija!? Ističe dalje da su „težišne oblasti“ na kojima je radila Vlada – oblast zdravstva, borbe protiv organizovanog kriminala i mafije, nastavak evropskih integracija i razvoj ekonomije. E, tu si postigla maksimum. Ista laž. Aferim!

Pomenula je pandemiju i (paralelno) energetsku krizu „neviđenih razmera“, A tek stalne provokacije, odnosno napadi na Srbe sa Kosova i Metohije. Svaka ti čast, u takvim uslovima nije bilo lako postići „ogromne“ rezultate.

Za neverovati je da premijerka sebi nešto zamera, recimo „što se Vlada Srbije nije više uključila u promociju vakcinacije“. Gospođo, ništa drugo niste ni radili osim toga. A više vremena nisi ni mogla da uložiš u „razgovor sa građanima“ i „osmišljavanje akcija koje bi nam pomogle da razgovaramo sa mladima, posećujemo škole, fakultete, da imamo više kampanja“, jer si sve vreme trošila na predizbornu aktivnost svog šefa. Briga te za narod, važna je promocija AV.

Da si zaista premijerka, dočekala bi svog crnogorskog kolegu na aerodromu. Da si premijerka smenila bi onog zemljoradničkog ministra Nedimovića i za otpremninu mu kupila nove farmerke. Da si premijerka odgovarala bi Narodnoj skupštini a ne čoveku koji koji je privatizovao sve državne institucije i od tebe napravio ikebanu.

Možebit da imaš svoju računicu, ali ti predlažem da s onom tvojom čudnovatom dikcijom podneseš ostavku, uzmeš svoje krpice…

I povedeš sobom onoga koji te je postavio.