среда, фебруар 21, 2024

Izetbegović: “Srpski svet” – drugo ime za “veliku Srbiju”

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 20. jula 2021. (Beta) – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio je danas da je “Srpski svet” drugo ime za “veliku Srbiju” i da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da ne dopušta takve izjave srpskih zvaničnika i da “ne ćuti dok se izgovaraju takve stvari”.

Izetbegović je to kazao novinarima u Kozarcu kod Prijedora, gde je danas sahranjeno 12 bošnjačkih žrtava ubijenih u ratu u BiH 90-ih godina. Ideju o stvaranju “Srpskog sveta” ponovio je pre dva dana ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i pozvao Vučića da preuzme ulogu “predsednika svih Srba”.

Izetbegović je ocenio da izjave o stvaranju “Srpskog sveta” treba da osveste Bošnjake koji, kako je naveo, “rade na tome da budu snažniji, oprezniji i da nikada ne dopuste slabost koja će ohrabriti agresiju”. Lider SDA je ukazao da se “ne smije relativizirati istina o onome što se desilo” i da će “šehidska krv i istina očuvati BiH od ponovnih pokušaja stvaranja ‘srpskih svetova’ i podjela u BiH”.

“Ne mogu se izjednačavati strane, pričati o ‘nesrećnom sukobu’, to je bila agresija, genocid i etničko čišćenje”, kazao je Izetbegović o ratu 1990-ih godina. Po njegovim riječima, i u Krajini se tokom rata u BiH “desio genocid, koji je jednak onom u Podrinju”, s tim da je u Srebrenici “bio dosta intezivniji”.

“Agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja učinila je srpska strana, da ne kažem srpski narod, ali kažem srpska strana, jer su to uvijek pojedinici. To je bio kompletni establišment: politički, verski, intelektualni, hiljade spremnih da počine zločin nad komšijama, i toga moramo biti svjesni”, naglasio je Izetbegović i rekao da je dobro govoriti o procesu pomirenja i praštanja, “ali da se pre toga mora govoriti o svijesti o tome što se desilo i snazi koju Bošnjaci moraju imati da se to ne ponovi”.