недеља, јун 16, 2024

Mitropolit Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru

Slične objave

Podeli

CETINJE, 5. septembra 2021. – Pred današnje ustoličenje nvog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori je prilično uzavrela atmosfera, pogotovo na Cetinuu gde bi, prema planu SPC i nove crnogorske vlasti, trebalo (u Cetinjskom manastiru) da ga na to mesto postavi patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je uhapšen savetnik predsednika države Veselin Veljović. “Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića”, objavio je Krivokapić na Tviteru. Potpredsednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović na Tviteru je postavio video i napisao da se vidi kako je Veselin Veljović i grupa poslanika DPS započela jutros napad na policiju. Snimak nije najboljii na njemu se vidi rasprava a onda i gurkanje Veljovića sa policijom.

Napad na policiju – napad je na državu

Premijer Krivokapić kazao da sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Patrijah Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i mitropolit Crnogorsko primorski Joanikije stigli su helikopterom u Cetinjski manastir gde je u toku ceremonija ustoličenja. Oni su stigli uz jaku policijsku pratnju, helikopterom koji je sleteo ispred Cetinjskog manastira.

Autobusi sa sveštenicima koji su bili krenuli na Cetinje vratili su se u Podgoricu. Na Cetinju su u toku incidenti između građana i policije. Policija je prethodno bagerima razbila barikade na izlazima iz grada a bačeno je nekoliko suzavaca. Građani se razilaze i sa mesta gdje je bila glavna barikada na putu Podgorica Cetinje.

Više građana, protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i služebenika policije povređeno je danas na Cetinju, potvrđeno je iz Uprave policije.

Mediji navode da je više osoba privedeno. Pored savetnika predsednika dražave Veselina Veljovića uhapšeno je još pet osoba na Cetinju, objavila je Pobjeda.Policija je više puta ispalila suzavac na građane okupljene na više mesta u gradu, javlja reporterka Bete. Građani gađaju policiju kamenicama. Ranije danas lakše je povredjen i počasni predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić na koga je bačena šok bomba. Cetinjskom manastiru i Dvorskom trgu je nemoguće prići jer ih štite jaki policijski kordoni.Policija je prethodno uspela da rastera građane sa trga i da razbije barikade na ulazu iz Podgorice i Budve ka Cetinju. U manastiru je u toku ceremonija ustoličenja.

Dačić o nečovještvu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom incidenata pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinju, da je malo događaja u Crnoj Gori upamćenih po “nečoveštvu”.

“Ustoličenje mitropolita na ovom mestu bilo je vekovima. Joanikije i (pokojni mitropolit) Amfilohije nisu sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz drugih krajeva, iz moje južne Srbije ili Krajine. To je crkva Crne Gore”, kazao je Dačić za Pink. On je ocenio da predsednik Crne Gore Milo Đukanović koristi metode koje je kritikovao kada je pre tri decenije došao na vlast sa prosrpskom politikom. “Tada je govorio da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državom. To mi nikada nismo sporili. Sada plaši narod nekom opasnošću od Srbije i SPC”, dodao je on.

Dačić je istakao da je vlast oko Đukanovića videla ustoličenje mitropolita kao dobru priliku za destabilizaciju i ocenio da je SPC pokazala “nepokolebljivost u veri i svojoj odlučnosti”.

Dodik: Sramora Crne Gore

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su protesti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog a Cetinju dogadjaj na sramotu Crne Gore, delimično njene izvršne vlasti a posebno predsednika Mila Đukanovića.

“U situaciji kada je drugim verskim zajednicama dopušteno da upražnjavaju sva prava, to je neprimereno ponašanje, ali se pokazalo da ja narod odlučan, a crkva jaka”, rekao je Dodik za TV Pink.

Dodik je naveo da se iz dogadjaja na Cetinju mora izvesti “jasna pouka da postoji jak otpor prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima u Crnoj Gori”.

“Ovo je kulminacija događaja u Crnoj Gori gde su SPC i srpski narod skrajnuti”, rekao je Dodik, dodavši da ta dešavanja predstavljaju “pritisak na Srbiju zato što se ona stabilizovala i ojačala i postala sasvim drugačiji subjekat na regionalnom i međunarodnom planu”.

Šapić kritikovao Krivokapića

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić kritikovao je danas premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zbog incidenata prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ocenio da Krivokapić s tim ne ume da se nosi.

“Aktuelna vlast prosto nije na visini zadatka i nije uspela da opravda očekivanja. Nakon 30 godina vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), nova vlast nije usepla da se iznese da odgovornost koja je pala na njih”, kazao je Šapić za TV Prva. Šapić je ocenio da vlast oko premijera Krivokapića nije dorasla mestu na kojem se nalazi.

Na kraju mnogo buke ni oko čega. Joanikije je ustoličen u Cetinjskom manastiru.

D. B.