субота, јул 13, 2024

Dodik: Ustavni sud BiH je strana politička organizacija

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 19. januara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je Ustavni sud BiH zvanično strana politička organizacija, čije odluke na teritoriji Republike Srpske nemaju nikakav značaj.

“Mogu da zasedaju koliko hoće, svi ti stranci tamo, za Republiku Srpsku oni ne postoje”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks. Istakao je da će se smatrati nelegitimnim sve što odlučuje u tom sudu dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je, kako je naveo, tako odlučila Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština RS je u leto prošle godine usvojila zakon, prema kojem se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati u tom bh. entitetu, ali je taj zakon poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Ustavni sud BiH odlučio je juče da kriminilazacija klevete, koja je u Republici Srpskoj ponovo uvedena u avgustu prošle godine stupanjem na snagu izmenama entitetskog Krivičnog zakona, nije protivustavna, osim u jednom članu, koji se odnosi na kaznene odredbe za povredu časti i ugleda.

Ustavni sud BiH juče je pozvao Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Federacije BiH da bez odgađanja u taj sud izaberu sudije koje nedostaju, da bi se, kako navode, omogućilo nesmetano funkcionisanje ove institucije.

Mandat sudiji Miodragu Simoviću istekao je u novembru 2022. godine, a drugi srpski sudija u Ustavnom sudu BiH Zlatko Knežević 1. januara otišao je u penziju. Narodna skupština RS odbija da imenuje dvoje novih srpskih sudija, tražeči da se promeni zakon o Ustavnom sudu BiH, kako u tom sudu više ne bi bilo stranih sudija.

Nedostaje i jedan hrvatski sudija, koji treba da zameni sudiju Matu Tadića, koji je takođe otišao u penziju.

Od početka januara u Ustavnom sudu BiH ima šestoro sudija, dvoje sudija Bošnjaka, jedan sudija Hrvat i troje stranih sudija, koje je imenovao Evropski sud za ljudska prava.