субота, јун 22, 2024

Istraživanje: SNS u prednosti, savez oko SSP, NS i DS oko 13, 5 odsto

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. februara 2022. (Beta) – Koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) osvojila bi na parlamentarnim izborima 55 odsto glasova, ali budući da idu odvojeno za njih bi glasalo između jedan i dva odsto više, pokazalo je istraživanje agencije “Sprint insight”.

Savez oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke osvojio bi oko 13,5 odsto glasova, a za koaliciju Moramo glasalo bi oko 7,5 dosto birača, pokazalo je istraživanje koje prenosi list Nova.

Istraživanje je rađeno u nedelji nakon referenduma terenski, licem u lice, a margina greške se kreće u okviru plus-minus 2,85 odsto. Procenjeno je da će na birališta izaći oko 3,8 miliona birača, ako se uzme u obzir da je realan broj birača u Srbiji 5,2 miliona.

Kako je navedeno, Dveri i Zavetnici osvojili bi po pet odsto glasova.

Ostale stranke i koalicije, poput koalicije NADA, Suverenita-DJB i radikala, prema ovom istraživanju, bili bi ispod cenzusa, za te liste bi glasalo oko dva odsto birača.

U ove procene su uračunati i oni koji su se prvo izjasnili da bi glasali “za opoziciju, a ne znaju za koga”. Tako se prilikom istraživanja opredelilo oko 10,4 odsto birača.

Njima je potom postavljeno pitanje za koga bi glasali kada bi glasanje u Srbiji bilo obavezno. Četvrtina tih glasova otišla bi na SSP, malo više od četvrtine ide na Zelenu koaliciju, a delovi idu na desne opozicione partije. Reč je o jednoj vrsti “mekih” birača.

Ovu agenciju predvode docenti na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević i Nikola Jović.