уторак, јул 16, 2024

Insajder: Uključena policija u predistražni postupak u slučaju Krušik posle promene ministra

Slične objave

Podeli

Ovakva odluka usledila je tek nakon rokade ministara Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, potvrđuje i odgovor Tužilaštva Insajderu u kojem kratko navode i da je predistražni postupak još u toku.

„Nakon razmatranja izveštaja Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno informativne agencije, Tužilaštvo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja uputilo i SBPOK-u“, navodi Tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Na dodatno pitanje Insajdera, da li je ovaj zahtev policiji upućen nakon što je izvršena rokada ministara pa je na čelo MUP-a umesto Nebojše Stefanovića došao Aleksandar Vulin, dok je Stefanović imenovan za ministra odbrane, u Tužilaštvu odgovaraju potvrdno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal na kraju 2019. godine pokrenulo je predistražni postupak i to nakon što su se u medijima pojavili navodi da su u poslovima sa državnom fabrikom Krušik privilegovani pojedini privatni trgovci, među kojima i firma povezana sa ocem tadašnjeg ministra policije koji je u međuvremenu preminuo.

Od samog početka, Tužilaštvo je odlučilo da preskoči policiju, i mimo uobičajene procedure, prikupljanje potrebnih obaveštenja zatražilo je od BIA i VBA, podsetio je Insajder.

„Kako je u iznetim tvrdnjama navedeno da je u određenim poslovima kupovine i prodaje naoružanja i vojne opreme učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije, Tužilaštvo za organizovani kriminal je zahtevalo prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od Bezbednosno informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije, a ne i od Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveli su u Tužilaštu za organizovani kriminal za Insajder krajem 2019.

Tvrdnje o privilegovanim preduzećima u javnost je izneo radnik Krušika Aleksandar Obradović koji, prema oceni tužilaštva, nema status uzbunjivača jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Zato se protiv njega još vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a nakon pritvora i kućnog pritvora, brani sa slobode.

Obradović je medijima dostavljao podatke koji ukazuju na to da firma GIM, sa kojom se povezuje Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupuje oružje od državne fabrike Krušik.