среда, април 24, 2024

Hrvatski sabor: Ništa od opoziva premijera Plenkovića

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 3. marta 2023. (Beta) – U Saboru Hrvatske danas nije prošao predlog opozicije za opoziv premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Predlog za izglasavanje nepoverenja predsedniku vlade podržalo je 56 poslanika opozicije, dok je 77 poslanika bilo protiv, a jedan suzdržan. Sabor ima 151 zastupnika, pa je glasanje potvrdilo da premijer ima tanku, ali stabilnu većinu.

Opoziv premijera inicirao je desničarski Domovinski pokret, a podržale su ga i druge stranke opozicije iako je od početka bilo jasno da opozicija nema potrebu većinu. Zanimljivo je i da na glasanje nije došlo 17 od ukupno 74 poslanika opozicije.

Uoči glasanje o opozivu, poslanici opozicije su isticali razloge zbog kojih premijer treba da ode, među ostalim, brojne afere, korupciju, neuspeh u borbi protiv inflacije i sporu obnovu potresom pogođenih područja.

Vlada je odbacila sve navode ističući da nema razloga za opoziv. Poslanik HDZ Željko Reiner nazvao je opozicioni predlog “još jednom sramotom opozicije”, rekavši da opozicije želi da ruši institucije.