понедељак, април 22, 2024

Hrvatska: Postavljanje spomenika Draži Mihailoviću apsolutno neprihvatljivo

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 19. oktobra 2023. (Beta) – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je oštro kritikovalo Srbiju zbog otvaranja spomen-sobe sa spomenikom vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, navodeći da je glorifikacija ratnih zločinaca suprotna evropskim vrednostima.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su “takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući i u potpunoj suprotnosti s onim što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU”. Nažalost, ovaj događaj samo je poslednji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta, pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića, navelo je Ministarstvo u Zagrebu.

Dodaje se da Hrvatska osuđuje taj čin i da očekuje od Srbije i njenih institucija “da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina”. Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca, suprotni su evropskim vrednostima, predstavljaju vređanje žrtava, kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilituju, dodaje Ministarstvo spoljnih I evropskih poslova.

Navodi se i da se odnosi mogu graditi “samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja” i da Hrvatska očekuje “konkretne poteze” Srbije u rešavanju sudbine nestalih, po pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i u svim drugim otvorenim pitanjima.

Spomen-soba Mihailoviću i spomenik na ulici pred njom su otvoreni masovnim skupom 17. oktobra u privatnom prostoru u beogradskoj opštini Zvezdara, na inicijativu Igora Braunovića, narodnog poslanika Socijalističke partije Srbije, koji je i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Srbijašume, predsednik udruženja Naša Drina i Boračke organizacije Srbije i Srpske.