уторак, фебруар 27, 2024

Haradinaj: Nema dijaloga bez prisustva SAD

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 4. jula 2021. (Beta) – Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši i premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da se nastavi bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da se mini Šengen može ostvariti tek nakon priznanja Kosova od strane Srbije.

“Kada dodje do priznanja, prepreke se uklanjaju i za Mini Šengen. Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u neravnopravnoj poziciji u poređenju sa drugim zemljama u regionu, preokret bi trebalo da bude priznanje Kosova, a zatim i Mini šengen”, rekao je Haradinaj za Ora njuz.

“U Dijalogu moramo pozvati Ameriku za sto. EU nije jedinstvena, oni su heterogeni. Imamo pet zemalja koje još uvek nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, Borel iz Španije, Lajčak iz Slovačke”, kazao je Haradinaj.

“Predsednika SAD Džozefa Bajdena zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje, i uveravam vas da je idealno vreme da potražimo pomoć SAD”, rekao je Haradinaj, koji je kritikovao vladu premijera Aljbina Kurtija i zatražio jačanje fronta opozicije protiv njegove Vlade.