недеља, мај 19, 2024

Gruhonjić: Odluka o priznavanju tablica je dobra, ali Zapad ne sme da se zadovoljava sitnim Vučićevim ustupcima

Slične objave

Podeli

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i profesor Novosadskog univerziteta Dinko Gruhonjić izjavio je da je odluka o međusobnom priznavanju registarskih automobilskih tablica između Srbije i Kosova dobra vest za građane, ali je ocenio da Zapad ne sme da bude naivan i da se zadovoljava sitnim Vučićevim ustupcima.

“Zapad ne sme da bude naivan i da se zadovoljava sitnim ustupcima od Vučića, dok ovaj istovremeno planira da izazove rat na Kosovu i čini sve da potpali fitilj pod balkanskim buretom baruta. Posle terorističkog upada na sever Kosova krajem septembra, posve je jasno da Vučić neće prezati ni od ‘krimskog scenarija’, i to ne samo kada je u pitanju Kosovo, već i Bosna i Hercegovina”, rekao je Gruhonjić za Danas.

On je ocenio da nema sumnje da Vučić, kao i prethodne vlasti u Srbiji, Kosovo koristi “kao monetu za potkusurivanje u ‘igrama’ sa međunarodnom zajednicom, po principu ‘ja vama ustupak – vi meni novac i da žmurite na jedno oko’, uključujući i na izborne mahinacije”.

“On na taj način nastavlja da se prikazuje kao ‘stabilokrata’, koji je spreman da pre svega političkom Zapadu poruči da pristaje na različite vrste kompromisa sa Kosovom. Ali, Vučić, kao i inače vlasti u Srbiji, razume samo politiku spoljnog pritiska i poslednji je čas da politički Zapad prestane da gaji iluzije da će politikom malih koraka privoleti Vučića na njihovu stranu. Neće. On će to učiniti samo ako ne bude više imao izbora, ako mu se pripreti širokom lepezom ekonomskih pritisaka, koji bi ugrozili ekonomsku stabilnost njegovog režima, što bi onda zakonomerno vodilo porastu ionako sve većeg nezadovoljstva i frustracije građana Srbije. A to bi veoma ozbiljno ugrozilo njegovu svevlast”, ocenio je Gruhonjić.

S druge strane, dodao je, ne treba pod svaku cenu, kao što to radi opozicija, kritikovati svaki Vučićev potez kada je Kosovo u pitanju.

“Priča o tablicama je priča o slobodi kretanja za građane Kosova i Srbije i u tome nema ništa loše, to je dobra vest za obične građane u obe susedne države”, kazao je Gruhonjić.

Opozicija da prestane sa pokušajima da Vučića pretekne zdesna

Dodao je i da opoziciji neće pomoći to što uzaludno pokušava da se “nadgornjava” sa Vučićem u nacionalizmu.

“Ta taktika se pokazala neuspešnom i kada su isto pokušavali sa Slobodanom Miloševićem. Tek kada su poslali poruku Zapadu da su iskreno za evropske integracije i za evropske civilizacijske vrednosti, dobili su podršku koja je bila veoma važna u rušenju Miloševićevog zločinačkog režima. Opozicija mora pod hitno da odustane od pokušaja da Vučića pretekne zdesna, jer je on, kao i Milošević, na tom terenu suveren. Ukoliko žele da dobiju podršku sa Zapada, ne treba da idu u Bundestag, kao što su uradili pre izbora, i da tamo poručuju da će poništiti sve Vučićeve sporazume sa Kosovom. To je ravno političkom samoubistvu”, rekao je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, opozicija mora ponuditi politiku koja je hrabra i koja će kada je Kosovo u pitanju, jasno reći da je Kosovo nezavisna država, da je to tako jer je Srbija od 1989. godine u kontinuitetu sprovodila politiku aparthejda prema kosovskim Albancima, da je takva politika kulminirala pokušajem etničkog čišćenja kada su sa Kosova proterali najmanje 800.000 Albanaca, kada su srpska vojska i policija organizovale masovna ubistva Albanaca, kada su u predgrađu Beograda nicale masovne grobnice kosovskih Albanaca…

“Umesto da prigovaraju Zapadu što ih ne podržava, valjda je krajnje vreme da shvate da vas neko može podržati samo ako mu pružite ruku i pokažete da ste iskreni saveznici”, poručio je Gruhonjić.

(Autonomija)

1 KOMENTAR

  1. A da li bi ih podržali na časnu reč da će kad dođu na vlast priznati Kosovo? A što ne podrže makar verbalno GDF i Vuletića? A što ne daju pare? Ni prebijen evro nije dobila lista Srbija na Zapadu. Pa kako da neko uspe u političkoj utakmici bez para i bez političke podrške?!

Comments are closed.