понедељак, април 22, 2024

Cetinje: Policija spriječila sukob između pristalica mitropolita Mihaila i vladike Borisa

Slične objave

Podeli

CETINJE, 6. januara 2024. – Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) danas su se okupili kako bi naložili badnjake ispred Dvorca Kralja Nikole na Cetinju. Ipak, nemile scene koje su uslijedile nakon toga, bacile su sjenku na današnji događaj.

Uoči početka nalaganja intonirana je nacionalna himna, a nakon toga došlo do incidenta jer su se Dvorskom trgu pojavili i mitropolit CPC Mihailo i bivši vikarni episkop CPC Boris.

Mitropolit Mihailo bio je izrevoltiran pojavljivanjem Borisa, koji je osveštao i badnjak.

Podsjećamo, Borisa je Sveti Arhijerski Sinod CPC rasčinio zbog “raskolničkih i necrkvenih aktivnosti”, koje su rezultirale njegovim, kako su kazali iz CPC, nekanonskim samoproglašnjem za mitropolita.

Nakon toga, kako javlja reporter Pobjede, došlo je do tenzija i guranja između pristalica Mihaila i Borisa. Veći incident spriječila je policija.

Mitropolit Mihailo (Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda)

Mihailo: Neka ovaj dan naše građane obasja srećom, blagostanjem i ljubavlju Božijom

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo istakao je da, u dugoj prošlosti Cetinja i Crne Gore, nalaganje badnjaka nije samo vjerski običaj.

-Pred nama su Badnji dan i Božić koji se u svijetu slavi kao najradosniji hrišćanski praznik. Simbol Badnjeg dana je badnjak. Dan prije Božića badnjak kao sveto drvo donosili su i nalagali ispred Cetinskoga manastira samo oni koji su imali istorijsko pravo na to – kazao je Mihailo.

Podsjeća da je na Cetinju to pravo pripadalo Martinovićima i Borilovićima iz Bajica.

-Svjesni moralne odgovornosti pred Bogom i crnogorskim narodom mi danas vršimo samo svoju dužnost, koju je u ime ljubavi i sreće ispred nas postavio sam Gospod Isus Hrist. Uz njegovu pomoć čuvamo izvornu pravoslavnu vjeru, uvjereni da radimo bogougodna djela koja su dovela do vaskrsa slavne crnogorske države.Zato se pomolimo Gospodu Spasitelju, da nas napoji lučama svjetlosti svoje i izbavi nas od zla i tame. Neka ovaj dan sve nas i naše građane iz dijaspore obasja srećom, blagostanjem i ljubavlju Božijom – poručio je mitropolit Mihailo.

Pored Cetinja, Crnogorska pravoslavna crkva nalagaće danas badnjake u Podgorici, Baru i Kotoru.

– Koristimo ovu priliku da vam poželimo da Novogodišnje i Božićne dane provedete u svečanom raspoloženju, dobrom zdravlju,ljubavi, miru i slozi sa porodicom, najbližim i najboljim prijateljima i svim građanima koji vas poštuju. Poštovanje vam uzvratite sa pažnjom i dostojanstvom, čuvajući duh zajedništva i ljubavi onako kako nas uči naš Spasitelj Isus Hristos – poručili su ranije iz CPC.

Redakcija Pobjede