понедељак, јул 22, 2024

GDF, SDS i Nova Stranka razgovarale o izbornim uslovima sa evroparlamentarcima

Slične objave

Podeli

Predstavnici Socijaldemokratske stranke (SDS), Nove stranke i Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) razgovarali su danas sa predstavnicima Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova.

BEOGRAD, 28. januara 2022. godine. (Beta) – Predstavnik SDS Konstantin Samofalov izjavio je za agenciju Beta da je evroparlamentarcima preneto da postoji nekoliko stvari koje mogu da se poboljšaju u samom izbornom procesu za, kako je rekao, “ovo još malo vremena do izbora najavljenih za početak aprila”.

Rekao je da se primedbe odnose na ukidanje žreba za određivanje redosleda predsedničkih kandidata na glasačkom listiću kao i da je ukazano na neophodnost da Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) vrati nadležnost u vezi sa poništavanjem glasanja na biračkim mestima.
Dodao je da će, po vladinom predlogu Zakona o izboru narodnih poslanika, umesto RIK, po prigovorima i zahtevima za poništavanje glasanja će odlučivati 195 lokalnih izbornih komisija.

“To praktično znači da, na primer, u Subotici nešto može da se smatra valjanim dokazima za poništavanje, a u Surdulici to će biti odbačeno i zato zahtevamo da se ove nadležnosti vrate u RIK”, rekao je Samofalov.

On je naveo da je evroparlamentarcima preneto da opozicija treba da ima zamenika sekretara RIK jer, kako je ukazao, smatra da je to jako važno za kontrolu izbornog procesa.

“Zahtevali smo da se ne poništava stara odredba po kojoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od 50 odsto kontrolora na biračkim mestima”, rekao je on.
Rekao je da je ta odredba izbrisana u nedavno usvojenom Zakonu o referendumu i iz predloga Zakona o izboru narodnih poslanika.

“Na poslednjem referendumu SNS i koalicioni partneri imali su 62 odsto kontrolora na biračkim mestima i onda nije čudno što su imali potpuno različite rezultate na mestima na kojima je opozicija imala kontrolu”, rekao je on.

Dodao je da su sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom razgovarali i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i predstavnik GDF Rade Veljanovski.