понедељак, фебруар 26, 2024

GDF: Rezultati politike zla

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. februara 2022. godine – Građanski demokratski forum (GDF) oglasio se saopštenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje promovisanje politike zla koju su demonstrirali navijači, naknadno podržani od Tužilaštva.

Iz GDF poručuju da reakcija Tužilaštva na događaje sa vaterpolo utakmice Crvene Zvezde  i Šapca na kojoj su navijači nosili transparent i skandirali “Šiptar, Hrvat, balija nije naša bratija”, rečito govori o stavu vlasti kao i o tome da je ovakvo ponašanje legalizovano.

“Razlika između prekršaja i krivičnog dela nije u protivpravnosti već u težini i društvenoj opasnosti. Postavlja se pitanje šta je trebalo da uradi šovinstička rulja, pa da uđe u kriminalnu zonu iz nadležnosti dežurnog tužioca”.

Zoran Vuletić (foto: portalforum.rs)

Predsednik GDF Zoran Vuletić ističe da su svi bitni elementi izazivanja nacionalne mržnje ispunjeni. “Jasno je da je povod za to angažovanje i prisustvo trenera Mirka Vičevića koji je Hrvat, kao što je jasno da se izrazi šiptar i balija odnose na Albance i Bošnjake,  s tim što se koriste uvredljivi izrazi koje u javnom diskursu preferira ministar Aleksandar Vulin, a ponekad i njegov prethodnik Ivica Dačić. Dežurni tužlac je uputio policiju na sudiju za prekršaje jer nema krivičnog dela” rekao je Vuletić.

“Ovo je u potpunoj političkoj harmoniji sa odlukom Apelacionog suda da se pusti na slobodu Miroljub Vujović komandant Srpske paravojske koja je streljala preko 200 ljudi u Vukovaru. Evidentno je da se ovde kao izvor prava primenjuje groteskni patriotizam, serviran od vlasti”, opozorava predsednik GDF.

M. Markov