среда, мај 29, 2024

GDF: Lavrov Srbiju uvodi u slepu ulicu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. juna 2022. – Građanski demokratski forum (GDF) smatra da je gostoprimstvo koje režim Aleksandra Vučića pruža Sergeju Lavrovu, Putinovom glavnom saučesniku u zločinima prema Ukrajini, duboko nemoralno i krajnje štetno po interese Srbije i svih njenih građana.

Posetom Lavrova, Vučićeva Srbija je sebe jasno svrstala u red retkih autoritarnih država koje otvoreno podržavaju Putinov režim i njegov zločinački pohod na Ukrajinu. Političke, ekonomske i svake druge posledice izbora kojega je Vučićev režim napravio biće nesagledive po sve naše građane.

Namenjujući Srbiji ulogu evropske Belorusije, Vučić je svesno i namerno ugrozio evropsku perspektivu Srbije. Nažalost, ni građani Srbije ne mogu biti abolirani za podršku komadanju miroljubive, suverene evropske države. Široka podrška agresiji na Ukrajinu, iako je rezultat Vučićeve desetogodišnje proruske propagande, izazvaće ozbiljne posledice u životima svih naših građana, koji moraju biti svesni da će sami plaćati visoku cenu predstojeće izolacije i prekida pristupnih pregovora sa EU.

GDF očekuje od EU i SAD da ne falsifikuju istinsko proputinovsko raspoloženje i podršku koju režim u Beogradu pruža režimu u Kremlju, već da svoj odnos prema Vučiću usklade sa njegovom stvarnom, proruskom, destruktivnom i antidemokratskom politikom.

Pozivamo Aleksandra Vučića da hitno i bez prenemaganja otkaže katastrofalnu posetu Sergeja Lavrova Beogradu. Ako to ne učini, pozivamo sve demokraske opozicione stranke da organizovano, javno i glasno pokažemo svoje neslaganje sa boravkom visokog funkcionera jednog zločinačkog režima našoj prestonici, navodi se u saopštenju za javnost predsednika Građanskog demokratskog foruma Zorana Vuletića.

M. Markov