недеља, април 14, 2024

GDF i Glas podržali izjavu Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. oktobra 2023. – Građanski demokratski forum (GDF) i organizacija Glas “snažno podržavaju zajedničku izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelara Nemačke Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni, u kojoj pozivaju Srbiju na de facto priznanje Kosova i Kosovo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Pozdravljamo liderstvo vodećih zemalja EU u isticanju jasnih principa za nastavak dijaloga i rešenost Makrona, Šulca i Meloni da prekinu politiku popuštanja pokušajima destabilizacije Balkana i otvaranja novog kriznog žarišta u Evropi, za račun i u interesu Putinove agresije na slobodni svet.

Foto: Glas

Upozoravamo da je, u svetlu narastajuće globalne nestabilnosti, ovo izvesno poslednji poziv Srbiji, sa najvažnijih evropskih adresa, da prihvati pruženu ruku prijateljstva i tihu aboliciju za jasnu podršku i sumnjive implikacije u teroristički napad u Banjskoj 24.9.2023. godine, stoji u saopštenju za javnost GDF i Glas-a.

“Srbima sa Kosova ovaj poziv donosi priliku da, u najpovoljnijoj mogućoj poziciji, zauzmu dostojan i konstruktivan položaj u kosovskom društvu, umesto služenja kompleksima i kukavičluku političkog Beograda da prizna poraz (Dobrica) Ćosićevog i (Slobodan) Miloševićevog memorandumskog centralizma.

Ovo je, možda, poslednja prilika da odbacimo mitomansku politiku kojom nas srpske politicke elite drže u mraku autokratije i kako bismo sačuvali minimum dostojanstva. Svaki problem društva, loš kvalitet života većine građana Srbije, prikriva se “borbom” za teritoriju koja je izgubljena u ratu 1999. godine i lažnom brigom za građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu.

Rešavanjem zamrznutog konflikta dobijamo priliku da se bavimo sopstvenim društvom i rešavamo realne probleme. Dobijamo priliku da se borimo za transformaciju nakaradnog korumpiranog sistema u sistem u kome funkcionišu institucije, u kome (samo)volja pojedinca ili I teresne grupe neće moći da navlada interes građana, stoji u saopštenju koje su potpisali predsednik GDF Zoran Vuletić Nemanja Milošević, predsednik Glasa.

M. Markov

1 KOMENTAR

Comments are closed.