уторак, мај 28, 2024

Gajić: Vučić neće raspisati nove izbore u Beogradu da bi ih izgubio

Slične objave

Podeli

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nijedan razlog da “časti opoziciju” novim izborima u Beogradu i da ih neće raspisati “da bi ih izgubio”.

“Ako se prvenstveno međunarodne okolnosti budu kretale u pravcu koji ne nanosi štetu Vučiću i ako ne budu ostvareni njegovi katastrofični scenariji po kojima nećemo imati šta da jedemo, onda bi on izbore mogao da raspiše samo da bi umesto sadašnjih 48 odbornika u Skupštini Beograda imao recimo 68 odbornika”, rekao je Gajić u programu JuTjub kanala TV liga.

Ocenio je da Vučić i predsednik SSP Dragan Đilas “nemaju apsolutno nikakve nadležnosti da se dogovaraju o novim izborima u Beogradu”. “Gradska izborna komisija je tek pre nekoliko dana objavila konačne rezultate izbora. Sada su pravno poznati rezultati izbora i koliko ko ima odbornika i sada počinje procedura po kojoj mora da se zakaže sednica gradskog parlamenta i da se vidi da li postoji većina”, rekao je Gajić.
Po njegovim rečima, aktuelna gradska vlast koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) ima većinu od jednog odbornika u novom sazivu Skupštine Beograda.

“Ako se ispostavi da nisu u stanju da formiraju vlast, onda će Vlada Srbije uvesti prinudnu upravu i nakon toga će biti raspisani izbori, jer Skupština Beograda nije mogla da izabere gradsku vlast. Takva je procedura a ne da se o tome dogovaraju Vučić i Đilas, niti da se dogovaraju o terminu izbora, što je sve potpuno van institucija”, naveo je potpredsednik Narodne stranke.
Gajić je rekao da će Narodna stranka u narednom periodu nastupati samostalno, a da će sa ostalim opozicionim strankama moći da sarađuje “po nekim pitanjima u parlamentu”.

(Beta)