среда, фебруар 28, 2024

Francuska i Nemačka podržavaju evrointegracije Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. januara 2022. (Beta) – Vlade Francuske i Nemačke u Srbiji podržavaju potencijale i pružaju ekspertizu u oblastima Zelene agende, inovacija, omladinskih politika, pomirenja, regionalne saradnje i bezbednosti na zapadnom Balkanu.

Francuska i Nemačka snažno podržavaju i proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji (EU) kroz političke dijaloge na visokom nivou, fondove EU i bilateralnu podršku tekućim reformama, navodi se u saopštenju ambasada Francuske i Nemacke povodom 59. godišnjice Jelisejskog sporazuma.

Obe zemlje pružaju svoju ekspertizu, u okviru ministarstava i radnih grupa, u oblastima upravljanja tvining projektima EU, reformama u oblastima javne uprave i vladavine prava, koji su okosnica celokupnog procesa evropskih integracija.

foto: Bundestag

Dve zemlje medjusobno intenzivno saradjuju u oblastima privrede (Airbus aerospace/Erbasaerospejs kompanija simbol je tog uspeha), odbrane, kulture (kroz ARTE, televiziju sa nacionalnom pokrivenošću koji se emituje na oba jezika i u obe zemlje), razmene mladih (preko Francusko-nemačke kancelarije za mlade, koja je do sada povezala devet miliona mladih), obrazovanja (kroz široku mrežu dvojezičnih odeljenja), javne uprave.

Visok prioritet koji je nova nemačka vlada dala francusko-nemačkoj saradnji ilustruje podatak da je upravo Pariz bio odredište prvih zvaničnih inostranih poseta kancelara Olafa Šolca i ministarke za spoljne poslove Analene Berbok decembra prošle godine.

Dve zemlje u petak 22. januara proslavljaju 59. godišnjicu Jelisejskog sporazuma, koji su 1963. godine potpisali kancelar Konrad Adenauer i predsednik Šarl de Gol, i koji je imao  cilj da približi dve strane koje su razdvajali tri nemilosrdna rata i uzajamno nepoverenje. Taj sporazum je dopunjen još jednim sporazumom, potpisanim u Ahenu 2019. godine.

Proces pomirenja proizašao je iz snažne političke volje i vizije bez presedana dvojice političkih lidera koji su verovali da evropska budućnost zavisi ne samo od mira, već i od međusobnog poverenja i aktivne saradnje na svim nivoima.

Osnivanje Evropske unije bilo je usko povezano sa proaktivnim procesom pomirenja Francuske i Nemačke, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada.