четвртак, јун 20, 2024

Farse u Zagrebu i istočnom Sarajevu

Slične objave

Podeli

Uprkos svemu srpski predsednik je, shodno svojevremenoj odluci da u zvaničnoj delegaciji prilikom posete Kini povede i brata Andreja, odlučio u istočno Sarajevo poslati sina i nekoliko srpskih zvaničnika na obeležavanje Dana Republike Srpske koji je proglašen neustvanim, a istovremeno u svojim izjavama ističe da poštuje teritorijalni integriter i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Piše: Dragan Banjac

Dragan Banjac (Foto: Milena Markov/portalforum.rs)

Pre nekoliko dana među mojim pajtašima na „sofi“, koja tek malo naliči onoj Andrićevoj u Travničkoj hronici, neko je kao značajnu temu podastro molbu zadriglog Ivice Dačića – šefu svega u Srbiji, delu Bosne i Crne Gore, Aleksandru Vučiću da bi bilo dobro „otopliti“ odnose sa Hrvatskom.

Politički izdanak Slobodana Miloševića pripremao se za odlazak u Zagreb, otkrili smo koji dan kasnije. Tamo se sjatila svita kako bi Srbe i Hrvate obavestila da slede novi odnosi između dve zemlje, daleko od onih koje je godinama kvario sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njegov radikalski prethodnik Tomislav Nikolić, i Vuk Jeremić u vreme vladavine čoveka koji je ostao upamćen samo po tome što je neprestano ponavljao „Ja kao predsednik Srbije”! Taj lik se zove Boris Tadić.

I sada je došao zeman da dežmekasti Miloševićev politički proizvod popravlja ono što su lajavci s ove strane Bajakova godinama, decenijama, kvarili, i sve srpske garniture posle Ivana Stambolića recimo. Čovek koji mikrofon voli više od ičega i koji je umeo da zacvili na uvce i Redžepu Tajipu Erdoganu, danas (petak, 6. januara/siječnja) u belom gradu Zagrebu je rekao da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu dva naroda, ali i celog regiona.

Ovo zvuči veoma umno, jel’ da? Zatim je bio malo ličan: “I moje prisustvo danas ovde, osim naše brige o Srbima u Hrvatskoj, predstavlja i snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se”,

Ko bi rekao da se ID brine o Srbima u Hrvatskoj. Verovatno je ta “briga” istovetna onoj koju iskazuje prema sunarodnicima u BiH, na Kosovu… Ako pak govorimo o „redefinisanju“ trenutnih odnosa verovatno je mislio da zvanični Zagreb sluša njega i njegovog šefa Vučića. I sve će biti u najboljem redu, do Karlobaga i Virovitice. Potom se prisetio da je 2014. godine, pre devet godina bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za metropolita, popa koji je nekad voleo da sluša AZRU, a sada Aleksandra Vučića. “Simbolika ovih praznika podseća na neprolazne i, nadam se zajedničke vrednosti – mir, toleranciju i solidarnost“. O čemu je govorio ovaj čovek? Možebit o davno (i ponovo) sanjanoj Kninskoj državi, Milanu Babiću, Milanu Martiću, Jovi Opačiću, Jovanu Raškoviću… Ali svakako ne i o poč. Dragi Kovačeviću, ratnom predsedniku SO Knin koji je na jednom sastanku Krajišnika u Beogradu Miloševiću u lice sručio da ono što on i njegovi sateliti smeraju – nije dobro za narod.

Trućao je Dačić i da je Srbija svesna „da se neka pitanja ne mogu rešiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa“. O, svevišnji, da li je mislio na Vukovar, Ovčaru, slavonsku klanicu i njenog ratnog šerifa Veselina Šljivančevića koji se, iako pravosnažno osuđeni ratni zlikovac, ne skida sa ekrana i često je dekor njemu i srpskom predsedniku na stranačkim svetkovinama i Potemkinovim obilascima srpskih čaršija.

Vrhunac svega je da se ID osvrnuo i na ulazak Hrvatske u Šengen. Dobro, čestitao im je, a potom sve zabrljao: “Pojedinačni napredak naših suseda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspeh”. Biće da je mislio da je taj zajednički uspeh, što su Hrvati u rekordnom roku od ulaska u Evropsku uniju, ušli i u evrozonu i Šengen a Srbija se i dalje klanja koljaču modernog doba Vladimiru Vladimiroviču Putinu, svojata Kinu i njen model, stremi ka Vučićevom i (Aleksandar) Vulinovom srpskom svetu.

Pogledajte ovu genijalnost: Hrvatima, umesto nadmetanja u mržnji želi da se takmičimo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira u kojem vremenu živimo i što je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo sagledati deo pitanja koji se odnosi na prošlost i deo koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto”. Ovako to vidi odlikaš sa Fakulteta političkih nauka i političar koji je sebi uzeo u amanet da nastavi Miloševićev politički kurs.

I kao da je manje vredno pomena ono što su, ustezajući se, rekli na Badnji dan hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dan ranije, pominjući nestale u dmovinskom ratu, logore. To njihove goste iz Srbije – ne zanima!

Druga farsa. Uzvanice za obeležavanje neustavng Dana Republike Srpske su, verujmo sarajevskom portalu istraga.ba već poznate. Osim sina Danila, predsednik Srbije u Bosnu i Hercegovinu, na obeležavanje tog datuma šalje i predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića, te narodnog poslanika Milimira Vujadinovića. U ime Vlade Republike Srbije u Banja Luci će, tokom obeležavanja neustavnog dana RS, boraviti i dvoje ministara – ministrarka zdravlja Danica Grujičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Svi navedeni su članovi Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Prema najavama, prenosi navedeni portal, srbijanski zvaničnici će u Bosnu i Hercegovinu doći 8. januara i odmah se zaputiti u Banja Luku, gde je tog dana planirana “svečana akademija” u dvorani Borik. Istog dana, 8. januara, predsjednik RS Milorad Dodik organizovaće i svečani prijem za goste i međunarodne zvaničnike.

Svečani defile pripadnika MUP-a RS i drugih vladinih i nevladinih organizacija bliskih Miloradu Dodiku i Ruskoj Federaciji biće održan 9. januara u Istočnom Sarajevu. Dernek, nema šta!

“Je li neko mislio da se mi odričemo 9. januara”, kazao je u četvrtak popodne predsjednik RS, zadribatina Milorad Dodik, reagujući na optužbe da nastavlja sa politikom podela u BiH. Međutim, dan ranije visoki predsjednik u BiH Kristijan Šmit pisao je čelnicima RS. “Pišem vam povodom najavljenog obilježavanja dana Republike Srpske, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni dužnosnici u BiH imaju obvezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, naveo je Schmidt u svom pismu.

Visoki predstavnik je naglasio da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici trebaju povezivati a ne dijelite ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine.

“Prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtijeva uvažavanje pravnih činjenica. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati”, napisao je Šmit na stranici OHR-a.

Uprkos svemu srpski predsednik je, shodno svojevremenoj odluci da u zvaničnoj delegaciji prilikom posete Kini povede i brata Andreja odlučio u Istočno Sarajevo poslati sina i nekoliko srpskih zvaničnika na obeležavanje Dana Republike Srpske koji je proglašen neustvanim. Istovremeno u svojim izjavama ističe da poštuje teritorijalni integriter i suverenitet Bosne i Hercegovine.

I kao poslednja vest danas na „sofi“: Neko je otkrio budućeg novog čelnika Srpske akademije nauka i umetnosti, zloglasne SANU. Da ne verujete – Slavenko Terzić, dugogodišnji ambasador u Moskvi, akademik znan valjda po tome što je hercegovačkom Hrvatu Vojislavu Šešelju potpisao (srpsku) krštenicu. Vladimir Kostić im je predugo smetao.

(Izvor: tačno.net)