среда, јул 24, 2024

Fajon se nada pluralističkoj Skupštini posle izbora

Slične objave

Podeli

>BEOGRAD, 28. oktobra 2021. (Beta) – Predsednica evropske delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Tanja Fajon izrazila je nadu da će vanredni parlamentarni izbori na proleće 2022. godine dati pluralističku Skupštinu i pozvala sve političke snage, uključujući opoziciju, da učestvuju na izborima.

Na današnjoj sednici POSP-a, Fajon je rekla da će Evropski parlament nadgledati primenu mera dogovorenih u okviru međupartijskog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca i svih preporuka ODIHR-a.

“Istinsko poboljšanje izbornih uslova i političke klime je u rukama političkih aktera, onih koji donose odluke i institucija Srbije”, rekla je Fajon, pozdravivši odluku Vlade da uspostavi privremeno nadzorno telo za praćenje izveštavanja medija u predizbornom periodu. Osvrnuvši se na Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja, Fajon je rekla da se u njemu naglašava potreba da se smanji jaz između napretka u ekonomskim reformama i ograničenog napretka u oblasti vladavine prava.

“U izveštaju vidimo da je politička klima i dalje polarizovana”, dodala je. Fajon je izrazila zabrinutost zbog tenzija između Srbije i Kosova i pozvala na dijalog. “Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je preduslov za pridruživanje EU i od ključnog značaja za prosperitet, stabilnost i bezbednost regiona”, rekla je Fajon.

Štampa u Srbiji i dalje senzacionalistička

Ona je pozdravila što je Vlada Srbije krenula u mnogobrojne reforme, napomenuvši da one ne treba da budu samo formalne prirode već da moraju da dovedu do opipljivih rezultata.
Fajon je rekla da je ograničen napredak postignut u oblasti slobode izražavanja i da je Srbija stagnirala po Indesku slobode medija. “Srbija se i dalje nije oslobodila senzacionalističke štampe koje podržavaju vladine mere a i dalje imamo svakodnevne napade na novinare”, rekla je Fajon i pozvala Vladu da ostvari značajan napredak u toj oblasti.

Fajon je pozdravila sve pozitivne korake u vezi s radom Skuštine, pomenuvši manje hitnih procedura i debate o izveštaju EK, ali je pozvala poslanike da se uzdrže od govora mržnje.
“Ne podržavamo govor mržnje koji se i dalje nekad čuje u Skupštini i ciljano je usmeren ka nezavisnim intelektualcima, novinarima, NVO, aktivistima i članovima naše kuće”, rekla je evroposlanica. Fajon je ukazala na “zabrinjavajući trend” otvaranja sve manje poglavlja poslednjih godina i da to pokazuje da je nekoliko članica EU nezadovoljno napretkom pre svega u oblasti vladavine prava i slobode medija.

“Zbog toga je EK preporučila otvaranje dva klastera do kraja godine i onda to može da Srbiji da znak da će ponovo da krene u ovaj proces, ali moraju da budu ispunjeni odredjeni uslovi”, rekla je Fajon.

Joksimović ne prihvata ocene Tanje Fajon

Reagujući na tu izjavu, ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da Evropska komisija nije učinila ustupak Srbiji i postupku proširenja, ocenivši da je to “potpuna neistina i maliciozna interpretacija”. “Preporučeno je otvaranje klastera zato što je notiran napredak u svim relevantnim oblastima političkih i ekonomskhi kriterijuma”, istakla je
“Nikako ne mogu da prihvatim vašu interpretaciju da je otvaranje klastera preporučeno da bi se pošlo s mrtve tačke u procesu proširenja. Srbija je to zaslužila svojim reformama”, dodala je. Ministarka je pozvala kopredsedavajuću POSP-a i da “dokumentuje” svoju izjavu da postoje svakodnevni napadi na novinare, dodavši da ona nije primetila taj trend svakodnenvnih napada.

Povodom kometara Tanje Fajon o narednim izborima, Joksmović je rekla da će “parlament biti onakav kakav građani na slobodnim izborima odluče da bude”. Dodala je da su izborni uslovi u znatnoj meri unapređeni, ali da se slaže da treba još raditi na tome. “To nisu naše obaveze iz pregovaračkog procesa, nego samo dodatna politička volja da se svi politički akteri saglase oko minimuma zajedničkog interesa u smislu jačanja izbornih procedura i demokratskih procesa u zemlji”, rekla je ministarka.

Bilčik: Međustranački dijalog važan deo perspektive i napretka Srbije na putu ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je medjustranački dijalog važan deo perspektive i napretka Srbije na putu ka EU.

Istakao je potrebu reforme javnog sektora tako da sledeća godina, godina izbora može biti ” proslava reprezentativne demokratije. “Mislim da je to najbolja poruka koju možete poslati EU i njenim članicama”, kazao je Bilčik i dodao da će narednih nedelja ponovo doći u Srbiju zajedno sa ostalim posrednicima iz Evropskog parlamenta.

Bilčik je ocenio da je došlo do zastoja u odnosima EU i Zapadnog Balkana, ali da samit na Brdu kod Kranja, poseta predsednice EK Ursule fon der Lajen i uključivanje Evropskog parlamenta u mđuustranački dijalog pokazuju da se Unija “vraća na teren”.

“Postoji prilika da napravimo pomak i želim da ohrabrim srpske kolege da vide šta se još može učiniti u narednih nekoliko nedelja kako bismo ostvarili najbolji položaj u pogledu pozitivnog prijema i partnerstva medju državama članica da bismo otvorili klastere”, rekao je Bilčik, dodavši da je po pitanju klastera “lopta na srpskom terenu”.