понедељак, март 4, 2024

Fajon: Neprihvatljivo da zemlja kandidat za EU štiti odgovorne za zločine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. novembra 2021. (Beta) – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas da je potpuno neprihvatljivo da zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) štiti one koji su odgovorni za zločine, masovna ubistva ili genocid.

“Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji koja ne čuva murale ratnih zločinaca, već se bori protiv nacionalizma i za poštovanje žrtava i ljudskih prava”, rekla je Fajon za televiziju N1, komentarišući dešavanja zbog murala bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Beogradu.

Ona je pozvala i vlast i političke aktere u Srbiji da priznaju odluke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. “Nacionalizam koji je prisutan nije dobar za neki normalan život, demokratiju ili pravnu državu”, istakla je Fajon i naglasila da je ona saglasna sa pismom koje su evroposlanici ranije uputili vlastima u Srbiji povodom tog murala, ali da nije mogla da ga potpiše, jer kao vođa delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom “ima drugačije mehanizme razgovora sa vlašću”.