среда, фебруар 28, 2024

EU: Srbija će morati da raskine ugovor sa Kinom u trenutku pristupanja

Slične objave

Podeli

BRISEL, 9. februara 2022. godine – Srbija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji (EU), pod uslovom da nisu u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, poručio je portparol EU Peter Stano i dodao da će Srbija morati da se povuče iz svih ostalih trgovnskih sporazuma u trenutku kada bude postala punopravna članica EU.

“Srbija se u kontekstu pregovora o pristupanju EU obavezala da će na dan pristupanja EU istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini. Povlačenje Srbije iz trgovinskih sporazuma sa trećim stranama nije novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koje žele da uđu u EU”, rekao je Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio postizanje trgovinskog sporazuma sa Kinom, početkom februara nakon susreta sa liderom Si Đinpingom u Pekingu gde je sa nekolicinom svetskih lidera prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Srbija i Evropska unija su potpisale sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine. Ovaj sporazum je stupio na snagu 2013. U međuvremenu, Srbija je 2012. dobila status kandidata za punopravno članstvo, a dve godine kasnije godine otvorila pregovore o članstvu.

Stano napominje da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije. On je podestio da je EU činila 61 odsto ukupne trgovine Srbije u 2020. godini, uz veoma dobru dinamiku rasta. Dodaje i da je trgovina sa Kinom bila oko 8%.

„Što se tiče direktnih stranih investicija (SDI), kompanije iz EU su činile preko 69% SDI u Srbiji u 2020. godini, naspram manje od 3,5% kineskih kompanija”, rekao je Stano.

(RSE)