среда, фебруар 28, 2024

EK o peticiji za oslobađanje Jovanovića – veličanje zločina neprihvatljivo

Slične objave

Podeli

BRISEL 12. oktobra 2021. – Evropska unija ima jasan i čvrst stav o potrebi efikasnog prevazilaženja nasleđa iz prošlosti, uzdržavanja od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanja pomirenja, komentar je Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom peticije koju je osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković pokrenuo za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića i bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije.

infosrpska.ba

U odgovoru portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez istaknuto je da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje se da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America).

Prethodno je, na upit VOA, ambasada SAD u Beogradu precizirala da je teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Portparol američke ambasade je ukazao da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije, što je Glas Amerike i učinio, ali nije dobio odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić, niti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Helsinška komisija, nevladina agencija američke vlade čiji je osnivač Kongres, ocenila je ranije da promovisanje pomilovanja osuđenika za ubistvo premijera Srbije predstavlja inicijativu koja je direktno suprotstavljena Srbiji.