четвртак, април 18, 2024

Dvadesetdevet godina od ubistva novinarke Dade Vujasinović: Donosila je stravične ratne priče, ratni biznis…

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. aprila 2023. – Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) danas je organizovalo tribinu posvećenu novinarstvu i novinarki Radislavi Dadi Vujasinović koja je ubijena pre dvadesetdevet godina. Najavljujući skup predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je istakao da slučaj još uvek nije rešen i da je intencija “da se slučaj zataška”. Policija i istražni organi nisu postupali kako je trebalo kako bi se razrešio slučaj ubistva novinarke koja je, kako to danas govorimo, bila istraživački novinar.

Željko Bodrožić (Foto: portalforum.rs)

“Vlast je zauzela ogroman prostor u medijima, kontroliše najveći broj medija. Istovremeno kriminalizuje, stigmatizuje profesionalne novinare kojih ima manjina u ovoj zemlji, u odnosu na ukupan broj. Ta manjina nervira mnogo vlast koja uživa da pronalazi neprijatelje”, naglasio je Bodrožić.

Vesna Mališić, zamenik glavnog urednika NUN-a, novinarka i koleginica Dade Vujasinović iz redakcije Duge podsetila je na Dadin dolazak u redakciju krajem osamdesetih godina (1989), “u trenutku kada se objavljivalo da su Srbi ugroženi od svih. Rođena je u Čapljini, delu zemlje gde se većina opredelila za srpsku stvar i odmah je rekla da bi htela da ide na ratišta, tamo gde se događa život, kako je govorila. Sa fotoreporterom (Zran Tasov) u jednom starom automobilu krenula je na slavonsko ratište”.

Vesna Mališić (Foto: portalforum.rs)

Duga tada nije bila slobodarska, ali je bila i levo i desno, i tamo i amo, rekla je Vesna Mališić i naglasila da je Dada “donosila stravične priče, arhitekturu i armaturu rata, tu izvrnutu sliku i talog društva. Najviše je optuživala generale, političare… Kada se vratila iz Vukovara (helikopterom!) bila je skrhana, govorila je da je ‘ubijen grad’, da su ‘ubijeni ljudi’, sve je primećivala okom kao da je snimala kamera. Bila je mala sveća, otkrivala da Srbi i nisu u pravu, da su svi protiv njih…

Nakon opsade Sarajeva prestala je da ide na ratišta i počela da piše ono o čemu nije niko pisao, o stvarima iza scene, o tome kako se na periferiji rata uspostavlja ratni biznis u kojem učestvuje srpska policija, srpska vojska i srpski političari. “To je bilo novinarstvo u neverovatno teškim uslovima. Nemamo izgovore danas kad govorimo o uslovima. Ona je radila u uslovima rata, u vreme kad je istina bila potpuno zgažena i izborila se za istinu. Kako je navela, da je bilo volje da se razreši ubistvo Dade Vujasinović to bi se dogodilo u prvim godinama, ali je odmah sve učinjeno da se to ne desi a danas je to “mnogo teško, ostavljeno je u sivom prostoru u kome svako može da govori šta god hoće”. “To je ono što je donosila sa terena, sa ratišta. Možemo da kažemo da je to razlog njenog ubistva”, rekla je Mališić.

Novinarka i autorka dokumentarne emisija “Dada – svedočenja iz obeščašćene zemlje” Valentina Delić naglasila je da se zahvaljujući slikama koje je zabeležila Dada Vujasinović možemo boriti protiv falsifikovanja” tog ratnog vremana.

Delić je rekla da nije poznavala Dadu Vujasinović ali da je učila na njenim tekstovima “koji su bili veoma potresni i literarno bogati”, smatrajući da je to bio odraz njenog talenta i obrazovanja. Ona je istakla i mišljenje ubijene novinarke da je rat “postao estrada”, gde su neki ljudi išli da se zabave.

Aleksandra Krstić, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu podsetila je na svoje novinarske početke u Gradkoj rubrici Večernjih novosti i kasnijem radu u televizijskoj produkciji Lile Radonjić (Mreža).

Aleksandra Krstić (Foto: portalforum.rs)

Ona je rekla da je nedavno boravila u Valeti na Malti i da su tamo za razliku od Srbije ubice novinarke Dafne Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia) pronađene i osuđene. Ubijena je bombom postavljenom u njen automobil 2017. godine, ali na mestu ubistva stalno gore sveće i podsećaju na taj događaj, rekla je Aleksandra Krstić.

Na tribini u NUNS-u govorila je i Sanja Krsmanović Tasić, rediteljka i glumica, autorka predstave „O s(a)vesti“, koja je posvećena Dadi Vujasinović. Za nju je ubijena novinarka “heroina” i “uzor”, ističući njen temperament i veselost.

“Dvaput je ubijena, drugi put kada su joj spočitnuli da je, navodno zbog ljubavnih problema, izvršila samoubistvo”, rekla je Krsmanović Tasić i pročitala deo pisma koje je dada napisala uredniku. U njemu je tražila da joj kaže o čemu ne sme da se piše, da badava je krivimo kičmu koju urednik inače nema.

Tribini su prisustvovali i studenti novinarstva na Fakultetu političkih nauka kojima je preporučeno da je pisanje Dade Vujasinović najbolja lekcija koju mogu da dobiju o hrabrom, istinitom odnosu prema profesiji, rekla je njihova profesorka Vesna Mališić.

D. B.