уторак, мај 28, 2024

Dodik: Ustavni sud BiH je inkvizicija koja se obračunava sa RS

Slične objave

Podeli

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne priznaje odluku Ustavnog suda, prema kojoj zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti BiH na entitetski nivo u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza nisu u skladu sa Ustavom BiH.

„Ustavni sud BiH je inkvizicija, to je sprdačina po pitanju prava. Oni nisu juče ništa poništili, to je politička odluka. To je ponovo okršaj sa RS. I juče sam ministarki spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekao da našu volju oko toga neće moći skršiti“, rekao je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocenio je da Ustavni sud BiH nema nadležnost da ocenjuje ustavnost političkih akata, stavova i proklamacija koje donosi Narodna skupština RS.

“Кao što je Odbor za ustavna pitanja utvrdio u svom odgovoru Ustavnom sudu BiH, vezano za odluke donete na 24-oj, posebnoj sjednici Narodne skupštine, Deklaracija o ustavnim principima i zaključci izražavaju političke stavove i nisu ni u formalnopravnom ni u materijalnopravnom smislu pravni akti, zakoni ili odluke”, kazao je Čubrilović.

Prema njegovim rečima, Ustav BiH jasno definiše da je nadležnost Ustavnog suda BiH ocena ustavnosti pravnih akata, odnosno da Ustavni sud utvrđuje da li su neke odredbe ustava ili zakona nekog od entiteta u skladu sa Ustavom BiH.

“Imajući to u vidu, Ustavni sud BiH je trebalo da se proglasi nenadležnim u pogledu razmatranja ovih akata”, istakao je Čubrilović. Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da je ovde reč o političkoj, a ne pravnoj odluci Ustavnog suda BiH, koji je izašao izvan svojih nadležnosti propisanih Ustavom BiH”.

(N1)