петак, април 12, 2024

Dodik se uporedio s Putinom

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 27. juna 2023. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se uporedio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i o sebi rekao da mu politički rejting “nikada nije bio jači”. “Putin nije ugrožen, a Milorad Dodik nikad nije bio jači. I opozicioni listovi koji sprovode istraživanje kažu da je Dodik najjači”, rekao je Dodik u govoru poslanicima Narodne skupštine RS koji danas razmatraju predlog Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Dodao je da će otići “kada narod kaže: ‘Dosta i tebe!’ “, ističući da je još odlučan da se bori, ne samo u ovom mandatu, već i u sledećem. “Oplemenjuje me borba za plemenite ciljeve koje imamo. Ova skupština nijednom nije donela nijednu odluku koja je protiv Bošnjaka, Hrvata ili bilo kog čoveka”, kazao je on.

Govoreći o drugim temama, optužio je osoblje Ambasade SAD u Sarajevu da je pokušalo da spreči RS da izmiri dugovanja po osnovu ranijeg zaduženja na Bečkoj berzi u iznosu 172 miliona evra. Dodik je rekao da su Amerikanci “putem međunarodnog sistema platnog prometa SVIFT vršili pritisak na poslovne banke da će im ukinuti status korespondenta ako sarađuju sa Republikom Srpskom i Vladom RS”.

RS je otplatila dugovanja po osnovu ranijeg zaduženja novom prodajom obveznica u vrednosti od 110 miliona evra, po kamatnoj stopi od 6,2 odsto.

Albanskog sudiju Dodik nazvao “Šiptarom”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na sednici Narodne skupštine RS u Banjaluci albanskog sudiju u Ustavnom sudu BiH nazvao “šiptarom”. “Ne treba da objašnjavam šta znači za Srbe da dođe neko iz Albanije. Šiptar da kaže šta je pravda”, rekao je Dodik.

U Ustavnom sudu BiH, podred domaćih sudija je i troje stranih koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava, uz konsultacije s Predsedništvom BiH. Jedan od to troje stranih sudija je i Albanac Ledia Bianku.