петак, јул 12, 2024

Dodik: Obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti pokazuje sav paradoks postojanja BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 29. februara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH jasno pokazuje sav paradoks postojanja Bosne i Hercegovine.

Obeležavanje tragičnog datuma, 1. marta, kao takozvanog ’dana nezavisnosti BiH’, kada je u Sarajevu na kukavički način prolivena srpska krv, jasno pokazuje sav paradoks postojanja te i takve BiH“, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je dodao da je Federacija BiH “jedina na svetu koja slavi smrt, ubijanje, paljenje srpske zastave i to na svadbenom veselju ugledne sarajevske svešteničke porodice”. “Јoš tužnije je da ubicama i onima koji slave zversko ubistvo srpskog svata 1. mart čestitaju diplomate zapadnih ambasada koje nama, srpskom narodu, drže predavanja o ljudskim pravima i demokratiji. Ne znam ni kako to da nazovem – tragedija ili ironija ili licemerstvo, ili sve troje zajedno”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da 1. mart nije i ne može biti praznik srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, ali jeste, kako je naveo, “putokaz gde bi završili kao narod da nije bilo 9. januara i odluke Srba da ne dozvoljavaju nikome da preko njih i umesto njih donosi odluke o prostoru na kojem žive hiljadu godinu i koji je neraskidivno vezan za Srbe”.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH, na koji su izašli Bošnjaci i Hrvati i glasali za izlazak iz tadašnje SFRJ.

Za Srbe u BiH je to bila nelegitimna odluka.

1. marta 1992. godine je ispred pravoslavne crkve na Baščaršiji u centru Sarajeva ubijen srpski svat Nikola Gardović, što srpski političari u BiH navode kao događaj koji je nagovijestio građanski rat u BiH.

Srbi u BiH su 9. i 10. novmbra glasali na plebiscitu za ostanak u SFRJ, koji je organizovala Skupština srpskog naroda u BiH, konstituisana nekoliko dana ranije.

Na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima, već su praznici u dva bh. entiteta određeni entiteskim zakonima.

Tako se 1. mart, kao Dan nezavisnosti BiH, proslavlja samo u Federaciji BiH.