петак, јул 19, 2024

Dodik: Nema secesionističke retorike

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. februara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji nikakva secesionistička retorika, već da se RS bori za očuvanje Dejtonskog sporazuma.

Mi želimo da očuvamo Dejton, a oni iz čijeg pera je izašao ga ruše. Ne postoji nikakva secesionistička retorika, mada se svim silama nastoji održati ta laž“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da je “jedina istina da se Republika Srpska odlučno bori da očuva Dejtonski sporazum“, ponovivši da RS hoće Ustavom predviđenu BiH, ali ne protivustavnu BiH.

“U poslednjih nekoliko godina gledamo pravu invaziju američkih predstavnika u BiH, koji nam pokušavaju objasniti kako treba da živimo i funkcionišemo, jer, eto, oni to znaju bolje od nas”, naveo je Dodik.

Dodao je da je on na svim sastancima sa američkim predstavnicima “uvek predstavljao i branio interes srpskog naroda i nastojao da iznese stav Republike Srpske da želi da očuva dejtonsku BiH, koja je jedina prihvatljiva”.

“Godinama slušamo iste optužbe, koje su besmislene i nemaju nikakvu svrhu osim da se bošnjačkoj strani obezbedi bolja pozicija i dominacija nad druga dva konstitutivna naroda”, ocenio je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska opredeljena za dijalog sa svim stranama, dodavši da u RS “nisu ni naivni ni ludi da ne vide šta stoji iza optužbi na njen račun”.

Kad god su Amerikanci tu, ispostavi se da se nešto bitno za njih dešava. Sad treba da verujemo da je njima veći problem Srpska, nego američki gas koji žele u Federaciji BiH“, naveo je Dodik povodom posete Sarajevu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejmsa O’Brajena.

Naveo je da američki zvaničnici stalno ponavljaju priču o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, koji upravo oni ugrožavaju svojim svakodnevnim napadima na Dejtonski sporazum