понедељак, април 22, 2024

Dodik: Nema evropskog puta BiH sa OHR-om i stranim sudijama

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 25. marta 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema evropskog puta Bosne i Hercegovine sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR) i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je istakao da izjava ministarke evropskih poslova Švedske Džesike Rosval da je to moguće, pokazuje da unutar EU opet nastavljaju s uobičajenim prevarama i da odluka o otvaranju pregovora nema nikakav stvarni značaj, jer je politika proširenja odavno propala.

“RS je iskreno i odlučno ušla u proces ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, spremna da realizuje sve potrebne reforme na način koji odražava njenu ustavnu strukturu, kako bi na tom putu konačno povratila izgubljeni suverenitet BiH, koji je svojim intervencijama urušio strani faktor”, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Prema njegovim rečima, stavovi da je moguće članstvo BiH u EU sa OHR-om, EUFOR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, neprihvatljivi su za bilo koju suverenu zemlju i prete da uruše i ono malo poverenja koje je ostalo prema EU.

“OHR je nespojiv sa evropskim putem i sa funkcionalnom BiH, kao i strane sudije. Evropa nam ne ostavlja mnogo mogućnosti svojom podrškom uzurpatoru”, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, svaki pokušaj nametanja, kao i svaka podrška nekom nametanju u BiH, biće kraj bilo kakve priče u toj zemlji.

Dodik je naglasio da RS “ima mehanizme da se zaštiti od nasilja i neprava koje promoviše Amerika”.

“Evropa neka kaže da li je za demokratiju ili koloniju. Opasan je cinizam pričati o napretku, a uporedo pretiti lažnim (visokim predstavnikom Kristijanom) Šmitom i mahati sankcijama”, dodao je on.

Zaključio je da “nema tih para i sredstava, niti sankcija, zbog kojih će se RS odreći svojih vrednosti i svog identiteta”.