среда, мај 29, 2024

Dodik: Međunarodni faktor je uzrok svih problema u BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. maja 2022. – Nastavlja se raskol u Predsedništvu Bosne i Hercegovine (BiH). Srpski član ovog tela Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović ne može u ime Bosne i Hercegovine da govori u Savetu bezbednosti UN, jer o tome ne postoji odluka Predsedništva BiH.

Dodik je mišljenja da je Predsedništvo BiH kao politički organ propalo i da ne funkcioniše, i da se delovanjem Džaferovića ruši Ustav BiH. “Zloupotrebljene su procedure, jer da bi bilo ko otišao na sednicu Saveta bezbednosti mora imati odluku Predsedništva, a te odluke nema”, kazao je Dodik. On je ocenio da je apsurdno da Savet bezbednosti razmatra izveštaj Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o stanju u BiH, koji, smatra Dodik,  nema legalitet, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti.

Dodik je rekao da su SAD i Velika Britanija na strani Bošnjaka u BiH, opštuživši te dve države da “dovode do razgradnje BiH” i da je uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu. “I Gutereš se uključio u farsu oko Visokog predstavnika.

Srpski član Predsedništva BiH ubeđen je da je uzrok svih problema u BiH – međunarodni faktor. U Njujorku će se sutra održati sednica Saveta bezbjednosti UN o situaciji u BiH.
Na njoj će se u ime BiH obratiti predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović, saopšteno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

M. M.