петак, април 12, 2024

Dodik: Dolazak Šmita u RS mogao bi izazvati nasilje

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 12. septembra 2023. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da bi dolazak visokog predstavnika Kristijana Šmita u Republiku Srpsku mogao izazvati nasilje.

“Bilo šta da on odluči, mi nećemo prihvatiti, nije dobrodošao u RS, neće mu biti dozvoljeno da dođe u bilo koju instituciju RS”, kazao je Dodik, ponovivši da bi dolazak Šmita u RS mogao dovesti do nasilja.

Upitan o kakvo bi t nasilje bilo i kakve su mere preduzete, Dodik je kazao da je to stvar organa bezbednosti. “Obavešten sam da postoji animozitet, odnosno da je stvorena takva atmosfera da nije više moguće odbraniti njegovo (Šmitovo) prisustvo RS, a da se eventualno ne pojave elementi koji bi ugrozili ukupnu, pa i njegovu bezbednost”, rekao je on.

Predsednik RS je rekao da ona ima “veliki broj prijatelja” u svetu, koji, kako je kazao, razumeju njene poteze i “daju joj priliku”.Optužio je SAD da pretnjama pokušavaju da opstruišu finansijski sistem u RS, pozivanjem određenih bankara, što, kako je istakao, vlasti RS smatraju “neprijateljskim činom”.

Po njegovim rečima, srpski predstavnici u državnom institucijama će u narednim danima proceniti da li će se povući iz tih institucija, navodeći da su obavili razgovore sa pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske i da su oni spremni da se povuku iz državnih oružanih snaga.

“Stoji nama niz mera na raspolaganju… Masovna većina pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS izražava spremnost da se na poziv odmah povuče u Republiku Srpsku. Ako neko hoće da proba, nek’ proba, mi nećemo odustati. Mi branimo republiku, mi znamo šta branimo, a oni ne znaju šta napadaju”, kazao Dodik.

Dodik je rekao da je IK SNSD danas predložio i zakon o delovanju nevladinih organizacija u RS.

Tokom konferencije za novinare verbalno je napao novinarku BN televizije, navodeći da je ta televizija “sramotna i izdajnička”, najavljujući da će novinarima te televizije zabraniti ulazak u prostorije SNSD.