среда, јул 24, 2024

Đukanović: SPC kao klerikalni fašizam

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 16. jula 2021. (Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogrsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na deo “srpskog sveta”, i dodao da Srpska pravoslavna crkva (SPC) deluje slično “klerikalnom fašizmu”.

“Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz XIX vijeka”, rekao je Đukanović  na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti” u organizaciji GLOBSEC-a, gde je učestvovao u okviru drugog dana posete Bratislavi.

“Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini”, istakao je Đukanović. Predsednik Crne Gore je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

“Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve. Žele da ožive politike koje su dovele do velikog gubitka ljudskih života devedesetih.  Pitanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti učinjeno je u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora i Srpska pravoslavna crkva uložila je sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da se predstavi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa i u tome je uspjela”.

Bez obzira na izborni rezultat, kaže Đukanvić, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je SPC postala politički akter u Crnoj Gori, nosioc veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu.

Kako je dodao, ima veoma sveže sećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla pre vojske.

“Išli su istom putanjom kao i devedesetih, prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Srpska crkva je blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrijednosti i društva”, zaključio je Đukanović.